Nederland

NEDERLAND

Songfestival 2020 in een van deze Nederlandse steden

De NPO, die samen met de AVROTROS en de NOS het Eurovisiesongfestival 2020 organiseert, heeft negen steden bekendgemaakt die zich officieel hebben aangemeld om als gaststad te willen dienen. Na het afhaken van Amsterdam is Rotterdam favoriet, met Maastricht als outsider.

Het gaat om Amsterdam (1), Arnhem (2), Breda (3), Den Bosch (4), Den Haag (5), Leeuwarden (6), Maastricht (7), Rotterdam (8) en Utrecht (9). De steden staan op die volgorde genummerd aangeduid op onderstaande kaart. (Bron: Mapcustomizer.com) Sommige steden hebben hun kandidatuur intussen ingetrokken.

Het is nu aan de negen stadsbesturen om voor de deadline van 10 juli een zogenaamd bidbook in te dienen bij de organisatoren van de omroepen. Daaruit moet blijken waar en hoe ze het Songfestival praktisch willen organiseren, hoe het zit qua voldoende accommodaties en bereikbaarheid, en hoeveel geld ze willen geven aan de 65e editie van de liedjeswedstrijd. Ook steden of regio’s die nog niet tot de lijst van negen behoren, mogen zich alsnog kandidaat stellen tot en met 10 juli.

In Rotterdam hebben ze grote plannen met het 65e Songfestival. De stad wil de finale houden op 16 mei 2020. Festival in Ahoy, EuroVillage op Willemsplein of Binnenrotte en EuroClub in de Maassilo. Ze willen het feestje daar zelfs acht weken laten duren!

Geen Songfestival in Leeuwarden, Den Haag, Breda en Amsterdam 

Steden Leeuwarden en Den Haag bleken iets te ambitieus en hebben hun kandidatuur al ingetrokken. Den Haag vond geen geschikte hal en in Leeuwarden is de voorziene concertzaal niet hoog genoeg. Het gemeentebestuur van Breda krijgt dan weer het financiële plaatje niet rond. De meest verrassende afzegging kwam uit … Amsterdam! De hoofdstad van Nederland wou graag de Ziggo Dome gebruiken als concertzaal. Blijk dat de hal niet te reserveren valt in die periode. Bepaalde activiteiten kunnen niet verplaatst worden. Dan maar naar RAI en de Johan Cruyff ArenA? Ook die zalen zijn niet beschikbaar volgend jaar. AFAS Live is dan weer te klein.

Den Bosch, Utrecht en Arnhem vielen uiteindelijk af na het inleveren van het bidbook.

In augustus wordt bekendgemaakt welke Nederlandse stad het Songfestival 2020 zal huisvesten. Eerder fungeerden Hilversum, Amsterdam en Den Haag al als gaststeden voor Songfestivals.

Advertentie