Nederland

NEDERLAND

Songfestival 2024: Nederland houdt vast aan interne selectie

Geen preselectie voor onze noorderburen! Ondanks de controverse rondom de deelname van Mia & Dion in 2023 en de geluiden over de terugkeer van een preselectie wijzigt AVROTROS de selectieprocedure voor de deelnemer aan het Songfestival in 2024 niet: Nederland houdt vast aan een interne selectie. Vandaag opent de inschrijving.

De Nederlandse omroep heeft de deelname aan het afgelopen Songfestival onder de loep genomen en naar aanleiding daarvan wijzigingen doorgevoerd. Twan van de Nieuwenhuijzen start per direct als Head of Delegation en voorzitter van de selectiecommissie. Deze selectiecommissie zal daarnaast uitgebreid worden met nieuwe leden.

Procedure

Artiesten, componisten, tekstschrijvers, producers en platenlabels worden uitgenodigd om een authentieke, onderscheidende en competitieve song in te zenden. De inschrijving start per direct tot en met zaterdag 30 september.

De voorkeur gaat uit naar een combinatie van artiest en song, maar er is dit jaar ook een mogelijkheid om alleen een song in te sturen waarbij op een later moment naar een geschikte artiest wordt gezocht.

Alle inzendingen worden beoordeeld door de selectiecommissie. De omroep is transparant over de selectieprocedure. Elke inzending ontvangt een bevestiging van ontvangst. De commissie zal in een aantal sessies een klein aantal kansrijke inzendingen selecteren en de teams achter deze inzendingen uitnodigen om de song live te zingen en een eventueel verder traject te bespreken. De omroep streeft ernaar om uiterlijk medio december een definitieve keuze te maken.

Selectiecommissie 

In de selectiecommissie zien we een aantal wijzigingen ten opzichte van afgelopen editie. Jan Smit vertrok eerder en ook de directeur van de omroep, Eric van Stade, maakt niet langer deel uit van de commissie. Twan van den Nieuwenhuizen is aangekondigd als het nieuwe hoofd van de selectiecommissie. De commissie zal naast de bestaande leden Cornald Maas, Sander Lantinga, Carolien Borgers en Hila Noorzai worden uitgebreid met nieuwe vertegenwoordigers uit de muziekindustrie.

De rol van de Head of Delegation betreft het bewaken en begeleiden van het proces voor de Nederlandse inzending van begin tot eind. Hij begeleidt de commissie bij de selectie, is eindverantwoordelijk voor de totstandkoming van de act en is aanvoerder van de delegatie in aanloop naar en tijdens het Eurovisiesongfestival. Van den Nieuwenhuijzen was eerder actief binnen internationale productieteams van de festivals in Rotterdam, Turijn en Liverpool.

Tegenover AVROTROS vertelt Twan: ‘Trots ben ik met het verzoek van AVROTROS om dit uitdagende en unieke project te gaan leiden. Ik kijk er naar uit om met de kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan bij het Eurovisiesongfestival een sterke en overtuigende inzending voor Nederland neer te zetten.’

 

Advertentie