Nederland

NEDERLAND

Wie is Joost Klein, kandidaat Nederland voor Songfestival 2024?

Maandag maakte de Nederlandse omroep AVROTROS bekend dat Joost Klein het land zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Malmö. Tijd om Joost beter te leren kennen!

De 26-jarige Joost Klein, geboren in het Friese Leeuwarden, is het best te omschrijven als een muzikant, schrijver en kunstenaar. Op jonge leeftijd startte hij een YouTube-kanaal met vooral sketches, een kleine tien jaar later bracht hij zijn eerste muzieknummers uit.

Muziek

Sinds 2017 bracht de muzikant al zeven albums uit, waarvan de laatste vijf vanuit zijn eigen label Albino Sports. In 2018 kwam daarnaast een dichtbundel uit.

Zijn eerste succes was de single Scandinavian Boy, deze bereikte de 77e plaats in de Nederlandse hitlijst. Hierna volgden meer nummers, die vooral online scoorden. Zo is het nummer Ome Robert ruim 15 miljoen keer gestreamd.

Zijn huidige muziekstijl is het best te omschrijven als een combinatie van mainstream pop, met invloeden van happy hardcore en poppunk. Het meest succesvolle nummer is Friesenjung. In de zomer van 2023 behaalde deze samenwerking met Ski Aggu en Otto Waalkes de eerste plek in onder andere de Duitse en Oostenrijkse hitlijst. Het nummer wordt ook veel gestreamd in andere Europese landen en is al meer dan honderd miljoen keer afgespeeld op Spotify.

Populariteit

Joost Klein is eigen land bijzonder populair. Zo startte radiozender NPO 3FM een petitie, die ervoor pleitte dat de muzikant onze noorderburen zou gaan vertegenwoordigen op het Songfestival. Deze werd door 25.000 mensen ondertekend. De handtekeningen werden aangeboden aan de selectiecommissie.

Ook qua optredens doet de muzikant het goed. In Nederland gaf hij eerder dit jaar twee uitverkochte concerten in AFAS Live. Daarnaast stond Joost onder meer op Pinkpop en Lowlands.

Bekendheid in België

Ook in ons land geniet Joost bekendheid. Enerzijds door zijn goede vriendschap met Belgische YouTuber Acid, waarmee hij ook samen een nummer maakte. Anderzijds door zijn deelname aan het meest recente seizoen van De Slimste Mens ter Wereld.

Verder werkte hij eerder al succesvol samen met de alternatieve VRT-radiozender Studio Brussel, wat onder meer onderstaande songs opleverde:

play

Als artiest trad hij onder meer ook op op Pukkelpop en Rock Werchter. In november verkocht hij de Lotto Arena in Antwerpen uit voor de grootste show uit zijn carrière.

Advertentie