Nederland

NEDERLAND

Wie zou het 65e Songfestival kunnen presenteren?

Nederland heeft nog maar net gewonnen maar wij kijken al graag vooruit naar de volgende editie van het festival. Locaties hebben we al proberen uit te pluizen en nu duiken we even in de presentatie. Wie maakt er straks kans om het Eurovisiesongfestival 2020 te presenteren?

Presentatie op een festival is belangrijk en doorheen de jaren veranderde de opstelling wel eens. Soms waren er twee presentators, zoals Måns en Petra in Zweden of vier zoals de voorbije twee jaar. Nederland heeft één van de meeste ingewikkelde structuren qua omroepen maar we proberen het even uit te leggen.

Zoals wij in België hebben ze in Nederland ook een publieke omroep, NPO, en commerciële omroepen, RTL en Talpa. De publieke omroep bestaat uit zenders, NOS, AVROTROS, BNNVARA, KRONCRV. Deze zenders krijgen van NPO dus zendtijd verspreid over de drie kanalen die ze bezitten. Vroeger draaide het om religie maar in deze tijd telt, hoe meer leden je telt hoe meer zendtijd je krijgt. Commerciële zenders zijn dan weer RTL en SBS, die kan je makkelijk vergelijken met onze VTM en VIER. De publieke omroep heeft dus een grote vijver met presentators en bestuurster Shuna Rijxman heeft al gezegd dat ze niet van plan is bij de commerciëlen aan te kloppen. Wel is er de optie om externen aan te spreken die geen banden hebben met beiden.

Wie zijn de kanshebbers?

Er zijn een heel aantal namen die kans maken, we overlopen even wat mogelijke kanshebbers:

Jan Smit
Jan Smit is een van de bekendste zangers van Nederland en zit mee in het selectiecomité voor de Nederlandse Songfestivalinzending. Hij is alvast bereid te presenteren, heeft hij zelf al gezegd aan tafel bij Pauw.

Cornald Maas
Ook Cornald Maas zit in dat selectiecomité en heeft dus mee bepaald dat Duncan Laurence naar Israël zou trekken met het lied Arcade. Maas presenteert ook Eurovision in Concert in Amsterdam.

Eva Jinek
De leading lady van de Nederlandse publieke omroep. Bekend van een hele gênante blooper tijdens het journaal een paar jaar geleden maar heeft nu een eigen talkshow. Met haar Amerikaanse roots spreekt zij natuurlijk de Engelse taal perfect.

Romy Monteiro
Romy Monteiro is een zangeres, musicalactrice en presentatrice. In 2014 deed ze mee aan The Voice of Holland, hetzelfde jaar als Duncan Laurence én OG3NE. In 2017 en 2018 heeft ze al het Junior Songfestival gepresenteerd.

Jennifer Hoffman
Jennifer is een actrice en presentatrice, in Nederland bekend van de komische serie De Luizenmoeder. Sinds dit jaar presenteert ze de nieuwsquiz Van De Week op NPO3.

Rik van de Westelaken
Rik is presentator van Wie is de Mol?, EenVandaag, in 2018 presenteerde hij de Pride Amsterdam op NOS.

Tim Douwsma
Tim Douwsma is een Nederlandse zanger, die in 2012 deelnam aan het Nationaal Songfestival. Tim gaf de Nederlandse punten in de finale van het Eurovisiesongfestival in 2014.

Arjen Lubach
Hij is een schrijver, komiek, televisiepresentator en muziekproducent. Zijn wekelijkse programma Zondag met Lubach is een satirisch programma waarin hij het nieuws van de afgelopen week op de korrel neemt.

Tim Hofman
Hij is een presentator, journalist, dichter en columnist. Hij heeft heel wat programma’s gepresenteerd, zoals Spuiten en Slikken, De Social Club en Je Zal Het Maar Hebben.

Emma Wortelboer
Emma Wortelboer is voorgedragen door winnaar Duncan Laurence. Ook zij is presentatrice van Spuiten en Slikken en ze heeft dit jaar de Nederlandse punten op het Songfestival uitgedeeld én een sneer naar Madonna.

Ilse DeLange
Ilse deed in 2014 zelf mee aan het festival als de helft van The Common Linnets samen met Waylon en tipte dit jaar het selectiecomité van Duncans lied Arcade. Zij zou volgens velen een goede keuze zijn.

Douwe Bob
Douwe Bob heeft dan wel geen ervaring als presentator, maar is dat een probleem? Hij heeft alvast de zelfzekerheid en de spontaniteit mee die nodig is om te presenteren en hij heeft drie jaar na zijn deelname nog altijd fans onder de Songfestivalkijkers.

Natuurlijk zijn er nog vele anderen die kans maken of zich kandidaat zullen stellen. We mogen ook niet vergeten dat Nederland ook nog internationale sterren heeft, Hollywood-actrices Carice Van Houten, Femke Janssen of supermodel Doutzen Kroes.

 In het volgende filmpje krijg je al een beeld van wie deze allemaal zijn. 

Advertentie