Polen

POLENLIVERPOOL 2023

Blanka wint voorronde Polen

Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję was de vlot bekkende naam voor de Poolse Songfestivalvoorronde voor de komende editie in Liverpool. Aan het einde van de uitzending werd zangeres Blanka tot winnaar gekroond.

Op zondag 26 februari werkte de Poolse omroep TVP haar preselectie voor het Songfestival 2023 af. In een twee uur-durende liveshow namen tien kandidaten deel. De helft van de uitslag kwam van een vijfkoppige vakjury met als bekendste lid Edyta Gorniak, die intussen alweer 29 jaar geleden tweede werd op het ESF 1994 in Dublin met To nie ja!. De Poolse kijkers thuis bepaalden de andere vijftig procent van de punten.

Stefania en Stefania

Voor, tussen en na de tien deelnemende kandidaten door was er veel ruimte voor een keur aan opgetrommelde gastartiesten uit binnen- en buitenland. De Nederlands-Griekse Stefania opende de (voor)avond met een opvoering van haar Songfestivallied Last Dance, waarna huidige titelhouders Kalush Orchestra Stefania brachten – of er een oorzakelijk verband was, werd niet kenbaar gemaakt aan de internationale kijkers. Later in de show kwam de Azerbeidzjaanse Efendi opdraven met Mata Hari. Uit eigen land kwamen recente goed scorende Junior-kandidaten Sara James en Roksana Węgiel zingen, en uiteraard mocht Ochman van vorig jaar niet ontbreken met zijn bijdrage River.

De volledige uitslag van de Poolse preselectie vind je hieronder terug. Blanka won de jurystemming en eindigde ook in de eindrangschikking bovenaan. De exacte punten van het publiek werden niet bekendgemaakt.

#Deelnemer(s)NummerJurypuntenPlaats
1NataszaLift U Up67
2Kuba SzmajkowskiYou Do Me38
3AhlenaBooty110
4Dominik DudekBe Good103
5Alicja SzemplińskaNew Home56
6FeliversNever Back Down84
7Maja HyżyNever Hide29
8JannGladiator72
9BlankaSolo121
10Yan MajewskiChampion45

Bekijk hieronder het optreden van Solo uit de preselectie:

Polen neemt net als België deel aan de tweede halve finale van het Songfestival, op donderdag 11 mei.

Advertentie