Polen

POLENTURIJN 2022ALGEMEEN

Polen heeft gekozen: Krystian Ochman naar Turijn

De nieuwe Poolse voorronde Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję 2022 kent een winnaar. Krystian Ochman trok aan het langste eind en krijgt de eer om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Turijn. River is de naam van het Poolse nummer voor dit jaar. Ashley Hicklin, een van de mannen achter Me and My Guitar van Tom Dice, schreef en componeerde mee aan deze inzending.

In 2019, 2020 en 2021 koos de Poolse omroep (TVP) voor een interne selectie. De keuze om intern iemand aan te duiden als kandidaat was een bewuste keuze, naar het voorbeeld van de selectiemethode die Polen hanteerde voor het Junior Eurovisiesongfestival in 2018 en 2019. Waar het Oost-Europese land op het kinderfestival met deze methode reeds fantastische resultaten wist te behalen, leek de saus niet te pakken voor het eigenlijke Eurovisiesongfestival. De omschakeling naar een nieuwe nationale voorronde lijkt dus logisch.

Michał Szpak als coach

Tien deelnemers gingen vanavond de strijd aan voor het Poolse ticket naar Turijn. Een van hen was Lidia Kopania. Zij vertegenwoordigde Polen reeds op het Eurovisiesongfestival in 2009, maar sneuvelde toen in de halve finale. Vanavond moest ze zich tevreden stellen met een 10de (laatste) plek.

De Poolse kijker en jury hadden elk een gelijk aandeel (50%) in de einduitslag van de finale. Op het einde van de avond werd duidelijk dat Krystian Ochman het land mag vertegenwoordigen. Hij won in 2020 de Poolse editie van The Voice. De coach die hem daar de knepen van het vak leerde is ook een bekende uit de Songfestivalwereld: Michał Szpak (Eurovisiesongfestival 2016). Polen treedt, net zoals België, aan in de tweede halve finale op donderdag 12 mei.

De volledige uitslag van de Poolse finale vind je in onderstaande tabel:

#Deelnemer(s)NummerJuryTelevoteTotaalSuperfinale?Plaats
1Kuba SzmajkowskiLovesick4
2Ania ByrcynDokąd?6
3Szlachta SistersDrogowskazy7
4Lidia KopaniaWhy Does It Hurt?10
5Karolina Stanisławczyk feat. Chika ToroMove8
6Karolina LizerCzysta woda5
7UnmuteGłośniej niż decybeleSF3
8Emilia DębskaAll I Need9
9Krystian Ochman RiverSF1
10DariaParanoiaSF2

Hieronder kan je de Poolse inzending voor 2022 beluisteren:

play

Polen op het Eurovisiesongfestival

Polen kent een hobbelig parcours op het Eurovisiesongfestival. De start in 1994 leek veelbelovend. Bij hun debuut haalde het land meteen een mooie tweede plek. Wat daarna volgde was een pak minder, zeker na de invoering van de halve finales. In de periode tussen 2005 en 2011 haalde het land slechts eenmaal de finale. Na een laatste plek in de eerste halve finale in 2011 hielden de Polen het enkele jaren voor bekeken. In 2014 kwamen ze relatief sterk terug met het opmerkelijke My Słowianie van Donatan & Cleo. Twee jaar later eindigde Michał Szpak op een achtste plaats. Het was het derde beste resultaat ooit voor het Oost-Europese land. De laatste kwalificatie dateert al van 2017, nadien was het land niet meer aanwezig in de grote finale.

Advertentie