Polen

POLENROTTERDAM 2020

Polen kiest op 23 februari voor Rotterdam in finale ‘Szansa na sukces’

Waar veel omroepen besluiten dit jaar achter gesloten deuren hun inzending voor het Songfestival te kiezen, doen de Polen het tegenovergestelde. Omroep TVP gebruikt een lokale talentenjacht, Szanza na sukces, om haar Songfestivalinzending voor 2020 te selecteren. De Poolse Songfestivalwebsite Eurowizja.org maakte meer details bekend.

Eerder werd die show al gebruikt om de kandidaat voor het Junior Eurovisiesongfestival aan te duiden, de wedstrijd die Polen zowel in 2018 als 2019 op zijn conto schreef. Nu wordt vurig gehoopt dat een gelijkaardige selectie voor het ‘grote’ Songfestival ook meer succes oplevert, want Polen sneuvelde de afgelopen twee jaar in de halve finales met respectievelijk Gromee ft. Lukas Meijer en Tulia.

Cleo, Michał & Gromee

21 artiesten wagen hun kans in Szanza na sukces, waaronder opvallend genoeg Lake Malawi-zanger Albert Černy (foto, midden), die vorig jaar elfde werd op het ESF in Tel Aviv voor Tsjechië met Friend of a Friend. De talentenjacht wordt afgewerkt in vier liveshows. In de eerste drie uitzendingen treden telkens zeven kandidaten aan. Ze zingen er respectievelijk liedjes van ABBA (2 februari), het Songfestival (9 februari) en de Beatles (16 februari). Uit elke show gaat slechts één artiest door naar de finale, op 23 februari. Er is geen televoting; een driekoppige vakjury bestaande uit ex-Songfestivaldeelnemers (Cleo uit 2014, Michał Szpak uit 2016 en Gromee uit 2018) duiden telkens de winnaar aan.

In de finale van 23 februari zingen de drie overblijvende artiesten elk een cover én een nieuw lied voor het Songfestival in Rotterdam. De eerder vermelde vakjury bepaalt samen met de Poolse kijkers via televoting de winnaar. De twintig kanshebbers vind je hieronder opgelijst terug.

 1. Adrian Makar
 2. Albert Černy (ESF 2019, Tsjechië)
 3. Aleksandra Nykiel
 4. Alicja Szemplińska
 5. Amelia Andryszczyk
 6. Bartosz Kurkiewicz
 7. Basia Gąsienica Giewont
 8. Emilia Sanecka
 9. Kasia Dereń
 10. Maja Hyży
 11. Marek Kaliszuk
 12. Nick Sinckler
 13. Norbert Legieć
 14. Patricia Kazadi
 15. Patryk Skoczyński
 16. Paulina Czapla
 17. Sargis Davtyan
 18. Saszan
 19. Sisters Szlachta
 20. Stashka
 21. Weronika Curyło

Advertentie