Polen

POLENKIEV 2017

Voorronde gepland op 18 februari

De Polen zullen op 11 februari volgend jaar hun kandidaat voor het songfestival in buurland Oekraïne selecteren. Dat meldt de website Wirtualnemedia.pl, die contact had met de persdienst van de staatsomroep TVP. Eind januari werd die datum verschoven naar 18 februari.

Enkele maanden geleden deed het gerucht nog de ronde dat de Poolse omroep het groots zou aanpakken volgend jaar. Naar verluidt gingen er Melodifestivalen-gewijs voorrondes in verschillende Poolse steden worden gehouden,  met de nationale finale in de hoofdstad Warschau. Het is niet bekend of die piste ook effectief onderzocht is door de TVP. De persdienst ervan meldde dat er één finale komt in februari volgend jaar, genaamd Krajowye Eliminacje.

Datum nationale finale verschoven 

Eerst was er sprake van 11 februari, maar de datum van de nationale finale werd verschoven naar 18 februari. Die wijzing komt er volgens de omroep omdat er heel wat artiesten interesse hebben om deel te nemen. Om iedereen de kans te geven om een afgewerkte song in te dienen verschuift TVP de inschrijvingsdatum naar 10 februari.

Tijdens die voorronde zal een professionele jury meebeslissen over het eindresultaat. Het is van 2009 geleden dat er nog jurypunten gebruikt werden. Alleen inwoners van Polen mogen deelnemen, maar artiesten die hun kans al waagden in andere nationale selecties voor 2017 worden geweerd. In 2016 nam NAPOLI deel in Polen, terwijl ze ook al had deelgenomen in Wit-Rusland.

Polen neemt sinds 2014 weer deel aan het ESF, na enkele jaren afwezigheid. Die jaren van bezinning hebben geloond, want het land heeft de afgelopen drie songfestivaledities telkens de finale gehaald. In mei dit jaar werd de kandidaat Michał Szpak (foto) achtste in de finale. Dat is het derde beste Poolse resultaat in de wedstrijd ooit. Opvallend was dat Color of Your Life de vakjury’s in Europa amper kon bekoren, maar de derde plek wegkaapte bij de televoters, inclusief de twaalf punten van de Belgische stemmers.

Advertentie