Polen

POLENSTOCKHOLM 2016

Poolse songfestivaldeelname niet in gevaar

De politieke sfeer tussen Polen en de Europese Unie is de afgelopen dagen naar een nulpunt gezakt, ten gevolge van enkele wetten van de nieuwe Poolse regering. Even werd gevreesd dat het land niet kon deelnemen aan het songfestival.

De Europese Commissie startte een onderzoek naar de wetswijzigingen die de nieuwe Poolse regering invoerde. Zo wordt de onafhankelijkheid en de macht van het Grondwettelijk Hof ingedamd en is de Poolse publieke omroep onder strenger politiek toezicht komen te staan. Het is de eerste keer dat Europa een dergelijke procedure hanteert, maar erg onder de indruk is de Poolse regering niet.

Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski behoort de mediawet niet tot de bevoegdheid van de Europese Commissie. De European Broadcasting Union (EBU), de publieke omroep van de EU, zou wel gestart zijn met een onderzoek om te bepalen of de staatscontrole van de openbare omroep te ver gaat. Als dat het geval was, zou een songfestivaldeelname onmogelijk geweest zijn. Vooral daarover was nogal wat ophef ontstaan in Polen. Bekijk hier het interview dat Kathleen Cools in Terzake op Canvas had met Jan Balliauw, correspondent in Polen.

De EBU liet intussen weten dat Polen er wel degelijk bij zal zijn in Stockholm.

Advertentie