Polen

POLEN

Voorzitter Poolse omroep: ‘Liever geen open competitie’

Blijft Poolse selectieshow Krajowe Eliminacje volgend jaar op stal? Jacek Kurski, voorzitter van de Poolse openbare tv-omroep TVP, heeft gezegd dat ze sleutelen aan een nieuwe formule om hun inzending voor 2019 te selecteren. ‘Gevierde artiesten uit ons land willen niet deelnemen aan een voorronde met meerdere kandidaten’, zegt Kurski.

Polen won dit jaar voor het eerst de kinderversie van het Eurovisiesongfestival. Winnares Roksana werd intern aangeduid door omroep TVP. De kans is groot dat de inzending voor Tel Aviv op dezelfde manier gekozen zal worden. Of een nieuwe selectieshow waarbij de gekozen artiest verschillende liedjes brengt.

Nieuwe formule 

Volgens Jacek Kurski, voorzitter van de Poolse openbare tv-omroep TVP, kent Krajowe Eliminacje zwakheden. ‘Jury en publiek kiezen niet dezelfde winnaar’, begint hij bij Radio Zet. Dat klopt, Gromee & Lukas Meijer hebben hun deelname in Lissabon te danken aan het publiek. De vijfkoppige jury koos voor Happy Prince. Mede daardoor heeft de omroep andere plannen voor 2019. Kurski:

Wij hebben bij TVP vernomen dat er gevierde Poolse artiesten zijn die naar Tel Aviv willen, maar bedanken voor een deelname aan een voorronde waarin er vooral verliezers zijn. Daarom zoeken we naar een nieuwe, meer discrete formule. Een open competitie komt er liever niet.

Dat ze in Polen (misschien) teruggrijpen naar een interne selectie is zo gek nog niet. In het verleden wisselden voorrondes en interne selecties elkaar af. De laatste jaren werd voorronde Krajowe Eliminacje gebruikt. Met wisselend succes. Onverhoopt achtste in 2016, pas 22e in 2017 en dit jaar helemaal geen finale voor Polen.

Advertentie