Portugal

PORTUGALLISSABON 2018

Portugezen kiezen op 4 maart 2018 opvolger Salvador Sobral

De finale van Festival da Canção, de nationale voorronde van Portugal gaat in 2018 door op zondag 4 maart in Multiusos de Guimarães. Op 18 en 25 februari zijn er halve finales. Omroep RTP heeft grootse toekomstplannen voor de liedjeswedstrijd.

De data werden bekend gemaakt op de persconferentie waarop ook de data en locatie van het Eurovisiesongfestival 2018 gelost werden. De nationale voorronde ging de voorbije jaren altijd door in Lissabon, maar omdat de Portugese hoofdstad volgend jaar dienst doet als gaststad van het songfestival, krijgt Guimarães nu de eer om Festival da Canção te mogen ontvangen. Het is voor het eerst sinds 2001 dat de voorronde niet in Lissabon doorgaat. De organisatoren van de voorronde zijn van plan om de komende vier edities altijd op een andere locatie te laten doorgaan, om zo iedereen bij de voorronde te betrekken.

Het selectieproces wordt uitgebreid, maar blijft grotendeels ongewijzigd: van zestien gaat het naar twintig kandidaten over twee halve finales. Net als dit jaar krijgen componisten van de omroep RTP carte blanche om zelf een lied en artiest te selecteren, in een taal naar eigen keuze. Zeventien van de twintig inzendingen zullen daaruit voortvloeien. Eén componist wordt geselecteerd via een wedstrijd op de Portugese radio, en een andere wordt aangeduid door een open inschrijving. En de twintigste en laatste componist? Die wordt gekozen door Salvador Sobral himself. Hij neemt voor de duidelijkheid niet zelf deel aan de voorronde als zanger of componist, maar hij mag wel iemand kiezen die een song mag neerpennen om deel te nemen aan Festival da Canção 2018.

Advertentie