Roemenië

ROEMENIEALGEMEENMALMO 2024

Roemenië niet naar Malmö wegens financiële beperkingen

Roemenië haakt af voor het Eurovisiesongfestival in Malmö wegens financiële beperkingen en andere prioriteiten in 2024. Na veel twijfels en extra bedenktijd van de EBU is de kogel nu finaal door de kerk bij de Roemeense openbare omroep TVR. De beslissing werd vandaag genomen door de Raad van Bestuur en werd gedeeld op de officiële website van de omroep.

Het Roemeense verstek is geen verrassing. Het gonsde al een tijdje van de geruchten dat TVR onvoldoende middelen ter beschikking zou hebben om een Songfestivaldeelname te bekostigen en ook de onthullingen van Theodor Andrei in juni, de vertegenwoordiger van Roemenië in Liverpool, schetsten geen te fraai beeld over de gang van zaken achter de schermen.

Steeds hogere normen en andere prioriteiten

In de officiële mededeling van TVR wordt verwezen naar de steeds hogere normen van een kwalitatieve Songfestivaldeelname. Er liggen dit jaar ook andere prioriteiten op de plank bij TVR, zoals dringende moderniseringswerken en het uitzenden van de Olympische Zomerspelen in Parijs. Vandaag werd het budget van 2024 afgeklopt bij de Roemeense omroep; geld voor een retourtje Malmö in mei en alle bijkomende kosten van het Songfestival is er niet.

Theodor Andrei misnoegd over deelname

De Roemeense inzending van vorig jaar in Liverpool deed al het ergste vermoeden. Waar vele landen de laatste jaren uitpakken met steeds grotere acts, kostuums en lichtspektakels, zagen we vorig jaar bij Roemenië een uiterst minimalistische act. Dat was volgens deelnemer Theodor Andrei totaal niet naar zijn wens.

In juni vorig jaar onthulde Theodor in een gesprek met een andere Roemeense artiest The Watcher hoe hij tegengewerkt werd door TVR. Naar eigen zeggen mocht hij zijn eigen creatieve ideeën niet uitwerken en was er gewoon geen budget voorzien om een gesofisticeerde act voor het Songfestival uit te werken.

play

De magere setting in Liverpool ontging ook Europa niet. Of juist wel, want Theodor werd laatste in de halve finale met de gevreesde zero points.

37 deelnemende landen in Malmö

Met de definitieve beslissing van Roemenië kloppen we momenteel dus af op 37 deelnemende landen in Malmö. Toch hangt momenteel een bijzondere donderwolk boven de komende editie en in het bijzonder de deelname van Israël. Het conflict in de Gazastrook verhit intussen steeds meer de Songfestivalgemoederen. Zo sprak de IJslandse openbare omroep eerder deze week al over een mogelijke afzegging als hun uiteindelijke verkozen kandidaat niet wil deelnemen aan een Songfestival met Israël erbij. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Advertentie