IJsland

IJSLANDMALMO 2024

Haakt IJsland straks af voor Songfestival in Malmö?

De oorlog in de Gazastrook hangt stilaan als een donderwolk boven het komende Eurovisiesongfestival in Malmö. De deelname van Israël stuit op onbegrip bij heel wat fans. Onder meer bij de preselecties in Noorwegen was er afgelopen week protest. In IJsland gaat het nog een stapje verder; omroep RÚV sluit een terugtrekking uit het Songfestival niet uit.

Tenminste, dat zal volledig afhangen van de winnaar van Söngvakeppninde nationale voorronde die al sinds 1986 georganiseerd wordt. Stefan Eiriksson, algemeen directeur van RÚV, verklaarde tijdens een radio-interview dat de nationale voorronde sowieso georganiseerd wordt. Voor het eerst in de geschiedenis is het echter onzeker of de winnaar van Söngvakeppnin ook effectief naar het Eurovisiesongfestival gaat.

De kandidaten zijn net zoals wij bezorgd over de situatie in de Gazastrook. Niemand weet wat de toekomst brengt. Daarom is er nog geen definitief besluit genomen over de IJslandse deelname aan het Eurovisiesongfestival. Dat zal in overleg gebeuren met de winnaar van Söngvakeppnin, in maart.

Boycot uit Scandinavië

Vooral in de Noord-Europese landen bedaart het Palestijns-Israëlisch conflict sterk de gemoederen. ‘Nergens is de oproep om het Songfestival te boycotten zo groot als in IJsland en Noorwegen’, klinkt het uit de mond van Rúnar Freyr Gíslason, uitvoerend producent van Söngvakeppnin. ‘Ook de Finnen lijken van plan om hun voorronde los te koppelen van het Songfestival en pas nadien te beslissen of ze al dan niet deelnemen’, aldus Gíslason.

Hete aardappel 

Of we dit jaar een IJslandse inzending in Malmö te zien en te horen krijgen, lijkt dus in de handen van de winnaar van Söngvakeppnin te liggen. Tien kandidaten zijn dit jaar in de running. Zij worden aanstaande zaterdag bekendgemaakt en nemen het tegen elkaar op in twee halve finales. Op 2 maart weten we wie de IJslandse finale wint. Of zij/hij dan ook naar Malmö gaat, is vooralsnog koffiedik kijken.

Gevoelig thema

Het is overigens niet de eerste keer dat het Israëlisch-Palestijns conflict voor ophef zorgt in IJsland. In 2019 haalde de groep Hatari enkele Palestijnse vlaggen boven tijdens de puntentelling. Politieke boodschappen verkondigen tijdens het Songfestival zijn verboden. Het voorval zorgde ervoor dat de IJslandse omroep RÚV een boete van 5.000 euro mocht ophoesten.

play

IJsland op het Songfestival

IJsland neemt sinds 1986 deel aan het Songfestival. Het land won nog nooit. In 1999 en 2009 behaalde het zijn beste resultaat tot hiertoe: een 2e plek in de finale met respectievelijk All Out of Luck van Selma en ‘Is It True?’ van Johanna.

Op het Songfestival 2023 in Liverpool werd IJsland vertegenwoordigd door Diljá (foto). Power eindigde 11e in de 2e halve finale.

Advertentie