Servië

SERVIELISSABON 2018

Servië blaast voorronde ‘Beovizija’ nieuw leven in

In februari volgend jaar zal een nieuwe editie van de show Beovizija de Servische songfestivalkandidaat opleveren. En dat voor het eerst sinds 2009.

Beovizija is een Servisch muziekfestival à la Sanremo dat in 2003 voor het eerst werd georganiseerd. In 2004, 2005 en 2006 werd het gebruikt om de Servische kandidaten te selecteren voor de voorronde van Servië en Montenegro, toen nog één land. In 2007, 2008 en 2009 werd de winnaar voor het dan onafhankelijke Servië naar het songfestival gestuurd.

Dat legde de jonge natie geen windeieren: Marija Šerifović (foto) won met Molitva in 2007 niet enkel Beovizija, maar ook het Eurovisiesongfestival in Helsinki. Een jaar nadien werd Jelena Tomašević voor eigen publiek zesde op het ESF in Belgrado, maar in 2009 rinkelden de alarmbellenCipela van Marko Kon en Milaan won, maar het publiek had een andere favoriet in de voorronde. Na de tumultueuze uitzending, waarin uiteindelijk de runner-up een reprise gaf om het ziedende publiek te bedaren, én een uitschakeling in de halve finale voor Servië, verdween Beovizija van het scherm.

De afgelopen jaren boeren de Serviërs niet meer op het songfestival. Zangeres Bojana Stamenov leverde het land nog een tiende plek op in 2015, maar op het afgelopen ESF in Kiev bleef Tijana Bogićević steken in de halve finale met In Too Deep. Olivera Kovačević van de Servische omroep RTS heeft in een persmededeling laten weten dat de muziekshow volgend jaar weer van stal wordt gehaald. ‘Songs kunnen tot en met 20 oktober worden ingezonden. Als we meer dan dertig inzendingen ontvangen, zal een panel van professionals ze terugbrengen tot tien. We plannen een nationale finale met die tien acts in februari, om het publiek en een jury de Servische kandidaat voor 2018 te laten bepalen’, klinkt het.

Eerder raakte al bekend dat ook Cyprus en Frankrijk teruggrijpen naar nationale finales op televisie om hun kandidaten voor Lissabon te selecteren.

Advertentie