Slovenië

SLOVENIEMALMO 2024

Sloveense kandidaat bekend op 12 december, lied in januari

Binnenkort wordt alweer een kandidaat voor het volgende Eurovisiesongfestival bekendgemaakt. Slovenië maakt namelijk op 12 december de kandidaat bekend, na een interne selectie. Opvallend, want eerst zou dat via een nationale voorronde gebeuren. Het lied zelf volgt in de tweede helft van januari.

Op 11 december zouden we de vier kandidaten voor die voorronde leren kennen hebben. Zover komt het echter niet, RTVSLO heeft dus zelf al een kandidaat én het lied gekozen. Na de stemmen van een internationale expertenjury, die gevraagd was om vier kandidaten te kiezen, heeft de Sloveense omroep beslist het over een andere boeg te gooien en meteen dé kandidaat intern te selecteren.

Met gemak naar de finale

Die omroep laat weten dat ‘we geloven dat Slovenië zich opnieuw soeverein in het Sloveens aan Europa zal voorstellen’. In Liverpool ging de groep Joker Out nog met gemak naar de finale, met een vijfde plaats vanuit de tweede halve finale. In de finale moest het land zich uiteindelijk tevreden stellen met een 21ste plaats. Een interne selectie is in Slovenië eerder uitzondering dan regel. Enkel in 2013, 2021 (na de geannuleerde editie van 2020) en 2023 gebeurde dat. Of er goed aan gedaan wordt dat ook voor 2024 te doen, is nog even afwachten.

Advertentie