San Marino

SAN MARINOSTOCKHOLM 2016

San Marino vindt nieuw puntensysteem discriminerend

De EBU presenteerde vorige week een nieuw puntensysteem voor het songfestival. De drastische wijzigingen werden voornamelijk positief onthaald, maar in San Marino is men misnoegd.

De puntentelling op het songfestival zal er vanaf dit jaar anders uitzien met de bedoeling meer spanning te creëren. In San Marino is men niet opgezet met de wijzigingen, men noemt het zelfs discriminerend. Het probleem zit ‘m in de televoting waar de microstaat het moeilijk heeft om het minimum aantal stemmen te halen. Onder het vroegere systeem zouden de punten van de San Marinese jury het volledige resultaat bepalen.

Nu ligt dat anders aangezien de jury en de televoters een aparte stem uitbrengen. Als er een ongeldige televoting of jurystemming plaatsvindt, dan wordt een top-10 bepaald op basis van de televoting of jurystemming van een op voorhand geselecteerde groep landen. De EBU heeft daar geen verdere details over vrijgegeven, maar vermoed wordt dat die landen uit dezelfde pot komen zoals geloot wordt voor de startvolgorde. In het geval van San Marino zouden dat Tsjechië, Ierland, Litouwen, Malta, Polen en Italië kunnen zijn.

De San Marinese omroep SMRTV kan zich niet vinden in deze procedure. Het wil immers zeggen dat de stem van San Marino maar voor de helft doorweegt, aangezien enkel de jurystemmen geldig worden bevonden. Men is ook niet te spreken over het feit dat de EBU dit besliste zonder de omroep te contacteren.

‘Kleine staten worden opnieuw gediscrimineerd, zelfs heel formeel in dit geval. Dit valt niet te tolereren en daarom zijn we er niet zeker van of we volgend jaar nog zullen deelnemen. Het is onaanvaardbaar dat zulke beslissingen niet eerst gecommuniceerd worden met de omroepen’, aldus Carlo Romeo, de directeur van SMRTV.

Dit jaar wordt San Marino vertegenwoordigd door de Turkse zanger Serhat die zijn lied nog moet bekendmaken. Het land treedt aan in de eerste halve finale. Bekijk hier een exclusief interview met de San Marinese kandidaat.

 

 

 

Advertentie