Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016UNCATEGORIZED

Puntentelling songfestival verandert drastisch

De puntentelling op het Eurovisiesongfestival zal er vanaf dit jaar volledig anders uitzien. Dat maakte de EBU bekend op zijn website.

Er komt vanaf dit jaar een grote wijziging in de manier waarop de punten bekend zullen worden gemaakt in de stemming van het Eurovisiesongfestival. In voorgaande jaren gaf elk land afzonderlijk punten van een tot en met twaalf, en waren dat de gecombineerde stemmen van het publiek en de vakjury’s, die elk voor 50% van het totaal meetelden.

Gecoachte puntengevers

Vanaf dit jaar geven publiek en jury elk apart punten. Ofwel: elk land geeft twee keer punten, één keer met de stem van het publiek en één keer met de stemmen van de juryleden.

In eerste instantie zal alles gewoon gaan zoals de vorige jaren: na afloop van de liedjes en de televoting worden puntengevers of spokespersons uit alle 43 deelnemende landen opgebeld om punten door te geven. Het gaat hier echter enkel om de jurypunten.

Nog een nieuwigheid is dat de puntengevers enkel de twaalf punten bekend zullen maken. Ook de acht en tien punten verschijnen automatisch op het scherm. De omroep SVT zet zelfs een speciale coach in voor de puntengevers, om te vermijden dat ze allemaal zeggen hoe geweldig de show en hoe mooi de jurk van de presentatrice was.

Dubbel zo hoge punten

Na afloop daarvan worden alle punten van de kijkers thuis in alle 43 deelnemende landen gecombineerd. De presentator maakt het totale aantal punten van het Europese publiek in een keer bekend per land, te beginnen met het land dat het minst aantal punten kreeg, en eindigend met het land dat de meeste punten ontving.

Aangezien elk land zo dus in totaal twee keer een tot twaalf punten zal geven, zullen de scores ook twee keer zo hoog liggen. Vorig jaar won Zweden het songfestival met 365 punten, maar dat zouden er dit jaar dus 730 kunnen worden. Verder belooft dit systeem ook een spannendere puntentelling, want de stemmen van publiek en jury durven al eens te verschillen. Zweden, winnaar van vorig jaar, eindigde bij het publiek slechts op een derde plaats, terwijl Italië de televoting met overmacht won. De gesplitste resultaten van het vorige songfestival vind je hier.

Wat bij ongeldige stemming?

Na afloop van de finale verschijnen de exacte resultaten van het publiek en van alle juryleden opnieuw op de officiële website van het Eurovisiesongfestival. Nog een weetje: moest een land geen geldige televoting of jurystemming hebben, wat wel eens gebeurt in kleine landen als San Marino, dan wordt voor dat land een top-10 bepaald op basis van de televoting of jurystemming van een op voorhand geselecteerde groep landen, die de EBU evenwel niet prijsgeeft. In het verleden werd bij het bepalen van de gesplitste televotingresultaten simpelweg de juryuitslag gekopieerd, maar dat is nu dus verleden tijd.

Dit systeem zal zowel in de finale als in de twee halve finales worden gebruikt. Op dinsdag- en donderdagavond verandert er evenwel niets: nog steeds zullen de presentatoren enkel de top-10 bekendmaken, op willekeurige volgorde.

‘Grote stap voorwaarts’

‘Deze nieuwe manier om de punten te geven is een grote stap voorwaarts, zowel om een betere televisieshow te maken als om een spannendere show te creëren’, zegt de Executive Supervisor van het songfestival, Jon Ola Sand. ‘Het nieuwe stemsysteem laat toe dat het populairste lied van het publiek twaalf punten zal krijgen, ongeacht hoe de jury gestemd heeft. Het is heel toepasselijk dat deze wijziging aan de iconische puntentelling voor het eerst zal gebeuren in Stockholm, waar het beroemde douze points-systeem het levenslicht zag in 1975.’

Het hele nieuwe systeem wordt ook uitgelegd in een handig filmpje van de EBU:

play

Resultaten vorig jaar

In onderstaande tabel vind je links de resultaten van de finale van het songfestival 2015 als ze opgeteld zouden worden zoals vanaf dit jaar zal gebeuren, met dus aparte punten voor publiek en jury. Rechts staat het officiële resultaat. Italië steekt Rusland voorbij en wordt tweede, en ook Noorwegen en Estland spelen haasje over. Opvallend: Albanië en Armenië doen het een stuk beter, geholpen door de diasporastemmen. Daarmee wordt onmiddellijk een pijnpunt in het nieuwe systeem blootgelegd, want het is dus niet langer zo dat jurystemmen de diasporastemmen van het publiek inperken. Gastland Oostenrijk zou het een stuk beter doen, en de Britten zouden met de laatste plek gaan lopen.

#Nieuw resultaat Officieel resultaat 
1Zweden642Zweden365
2Italië550Rusland303
3Rusland533Italië292
4België382België217
5Australië379Australië196
6Letland349Letland186
7Noorwegen206Estland106
8Estland200Noorwegen102
9Israël184Israël97
10Servië120Servië53
11Albanië119Georgië51
12Georgië113Azerbeidzjan49
13Azerbeidzjan96Montenegro44
14Armenië95Slovenië39
15Roemenië90Roemenië35
16Montenegro82Armenië34
17Slovenië75Albanië34
18Litouwen75Litouwen30
19Cyprus71Griekenland23
20Hongarije55Hongarije19
21Griekenland53Spanje15
22Polen49Cyprus11
23Oostenrijk40Polen10
24Spanje34Verenigd Koninkrijk5
25Duitsland29Frankrijk4
26Frankrijk28Duitsland0
27Verenigd Koninkrijk19Oostenrijk0

Advertentie