Oekraïne

OEKRAINEMALMO 2024

Alyona Alyona & Jerry Heil winnen Oekraïense Songfestivalvoorronde ‘Vidbir’

In Oekraïne heeft de topfavoriet de voorronde Vidbir gewonnen. De winnende act, bestaande uit rapper en liedschrijver Alyona Alyona en zangeres Jerry Heil, wist de aandacht te trekken van zowel juryleden als het publiek met hun nummer, Teresa & Maria. Onder de concurrentie bevond zich ook de in Songfestivalmiddens bekende Mélovin.

Het resultaat kwam bijna een dag later dan gepland wegens grote problemen met de stemapp. Het duo versloeg onder andere dus Mélovin, die derde werd met Dreamer. Hij nam in 2018 nog voor zijn land deel aan het Songfestival in Lissabon en werd er 17e. Tijdens deze voorronde kreeg hij zowel van jury als publiek 9 punten, niet genoeg om te winnen dus. Alyona Alyona en Jerry Heil werden tweede bij de jury en wonnen de televote, genoeg voor de eindoverwinning.

Eenwording

Over de betekenis van het lied zeggen de vrouwen het volgende.

Namens vrouwen hebben we het over het belang van eenheid voor belangrijke acties en overwinningen. Ook al hebben wij als Oekraïners dit lied over Oekraïne geschreven, iedereen kan zich in de tekst herkennen. We hebben het over eenwording omdat dat synergie creëert en veel meer resultaat oplevert.’

Jerry Mouse

Jerry Heil is de artiestennaam van Yana Oleksandrivna Shemayeva. Zij begon in 2012 als YouTuber en gaf in 2017 haar eerste ep uit. Oorspronkelijk gebruikte Yana de naam Jerry Mouse voor haar sociale media accounts. De naam ‘Mouse’ paste ze later aan naar Heil, de eerste Amerikaanse familienaam die ze tegenkwam.

Sziget

Alyona is wel de geboortenaam van de artieste, geschreven als Aliona, familienaam Savranenko. Zij begon met het schrijven van rapmuziek in het midden van de jaren 2000, toen nog als Alyona Al.kaida. Ze gaf haar eerste videoclip uit in 2018. Alyona trad al op op het bekende Szigetfestival in Hongarije. Voor het Songfestival van 2021 in Rotterdam zat ze zelf nog in de jury.

Het duo vrouwen mag nu in Malmö proberen vanuit de eerste halve finale de goede reeks van Oekraïne op het Songfestival verder te zetten. Het land eindigde vorig jaar zesde. Toen werd de nationale voorronde gewonnen door TVORCHI, een voorronde die wegens de oorlog doorging in een metrostation.  In 2022 won Kalush Orchestra en in 2021 was de vijfde plaats voor Oekraïne. Het is nu afwachten of Alyona Alyona & Jerry Heil het succes van TVORCHI kunnen evenaren of zelfs overtreffen in Malmö.

#Deelnemer(s)LiedJury PubliekTotaalPlaats
1Yaktak Lalala610164
2Ingret Keeper82106
3Nazva Slavic English21311
4AnkaPalala5497
5DrevoEndless Chain4379
6Alyona Alyona & Jerry Heil Teresa & Maria1011211
7Mélovin Dreamer99183
8SkylerrTime Is Running Out3698
9Ziferblat Place I Call Home118192
10YagodyTsunamia77145
11Nahaba Glasss15610

Beluister hier de Oekraïense inzending voor 2024:

play

Advertentie