Oekraïne

OEKRAINE

Oekraïne kiest kandidaat voor Rotterdam op 22 februari

In Tel Aviv ontbrak Oekraïne op de deelnemerslijst, nadat de uitkomst van hun nationale finale uitgedraaid was op een grote flop. Diezelfde voorronde keert volgend jaar terug. Als alles goed gaat weten we op zaterdag 22 februari wie voor het land naar Rotterdam trekt.

Naar goed gewoonte draait staatsomroep UA:PBC op voor de kosten die aan het Songfestival zelf zijn verbonden en krijgt privékanaal STB de leiding over de voorronde. Om te voorkomen dat de winnende inzending van Vidbir 2020, zo heet de show, opnieuw in strijd is met de strenge regels van omroep UA:PBC, is er een belangrijke clausule toegevoegd aan het reglement.

Niet optreden in Rusland

Deelnemers aan de nationale selectie mogen sinds 2014 niet opgetreden hebben op Russisch grondgebied en mogen ook geen plannen hebben om dat te doen. Daarnaast mogen de kandidaten de Krim, betwist grondgebied tussen Rusland en Oekraïne, niet hebben bezocht. Volgens Lyudmila Semchuk, directrice bij STB, is het aangepaste reglement er gekomen na het debacle van dit jaar. De nieuwe regels moet er voor zorgen dat Oekraïne elk jaar present is op het Eurovisiesongfestival.

Zulab Alasania, de grote baas van de openbare omroep, zegt het volgende over die nieuwe regels:

Je krijgt als kandidaat de mogelijkheid om je land te vertegenwoordigen op wereldschaal. Daarom vinden UA:PBC en STB het belangrijk dat de gekozen kandidaat niet enkel getalenteerd is, maar ook beseft wat voor verantwoordelijkheid hij of zij heeft om de standpunten en waarden van de Oekraïense maatschappij uit te dragen.

Drie shows

Kandidaten die willen deelnemen aan de voorronde, krijgen tot 20 januari de tijd om zich aan te meldenVidbir 2020 telt volgend jaar drie shows: halve finales op 8 en 15 februari, gevolgd door de finale op 22 februari. Sergiy Prytula is opnieuw de presentator van dienst. Hij zal mogen bekendmaken wie Mélovin (foto), de kandidaat van 2018, opvolgt.

Advertentie