Oekraïne

OEKRAINE

Songfestival 2023 niet in Oekraïne, EBU praat met BBC

Gisteren brachten we nog het nieuws dat de Oekraïense omroep UA:PBC een comité samengesteld en goedgekeurd heeft om de volgende editie van het Eurovisiesongfestival in 2023 te organiseren. Vandaag echter laat organisator EBU in een statement weten dat we volgend jaar niet naar Oekraïne trekken. Zo is na iets meer dan een maand alle twijfel weg.

Over waar het dan wel plaatsvindt, is nog geen zekerheid. In datzelfde statement laat EBU weten in gesprek te zijn met de Britse omroep BBC, de runner-up van dit jaar. Hieronder geven we het volledige statement weer.

‘Volgend op de winst op het Eurovisiesongfestival in mei heeft EBU opties onderzocht voor het organiseren van de editie van volgend jaar samen met de Oekraïense publieke omroep UA:PBC, dat eerder in 2017 en 2005 het evenement organiseerde. Het is een welgekende traditie dat de winnaar de volgende editie organiseert, onder bepaalde voorwaarden waaronder het waarborgen van de levensvatbaarheid van het organiseren van het evenement en de veiligheid van alle belanghebbenden, inclusief het publiek.’

Met diepe spijt

‘Gezien de oorlog die nog altijd bezig is sinds de invasie van Rusland in het winnende land van dit jaar, heeft EBU de tijd genomen om een volledige beoordeling en haalbaarheidsstudie te maken samen met UA:PBC en onafhankelijke specialisten, aangaande veiligheid en beveiliging.

Het Eurovisiesongfestival is een van de meest complexe TV-producties in de wereld waar duizenden mensen aan werken, en bijwonen, en twaalf maanden voorbereidingstijd nodig hebben. Volgend op objectieve analyse heeft de Reference Group met diepe spijt geconcludeerd dat, gezien de huidige omstandigheden, de veiligheid en operationele garanties vereist voor een omroep om het festival te organiseren niet vervuld kunnen worden door UA:PBC.’

Samenwerking en toewijding

‘EBU wil UA:PBC van harte bedanken voor de samenwerking en toewijding in het onderzoeken van alle scenario’s sinds Kalush Orchestra op 14 mei in Turijn won. EBU deelt het verdriet en de ontgoocheling dat het Songfestival van volgend jaar niet in Oekraïne gehouden kan worden. Op heel veel gebieden is UA:PBC gesteund door EBU sinds de invasie en we zullen verzekeren dat UA:PBC de onmisbare dienst kan behouden die het geeft aan de Oekraïeners.

Als gevolg van deze beslissing, in lijn met de regels en om de continuïteit van het evenement te waarborgen, zal EBU nu gesprekken beginnen met BBC, als de runner up van dit jaar, om mogelijk het Eurovisiesongfestival van 2023 in het Verenigd Koninkrijk te organiseren. Het is onze intentie dat de winst van Oekraïne ten volle weergegeven zal worden in de shows van volgend jaar. Dat zal een prioriteit zijn voor ons in de onze gesprekken met de uiteindelijke organisatoren.’

Zo zal na 1960, 1963, 1972 en 1974 de Britse openbare omroep mogelijk opnieuw het festival organiseren nadat de eigenlijke winnaar niet kan of wil organiseren. In 1980 was de laatste keer tot hiertoe dat het gebeurde, toen organiseerde Nederland in plaats van Israël.

Advertentie