Oekraïne

OEKRAINE

Oekraïne begint voorbereidingen Songfestival 2023

Over de gaststad van het Eurovisiesongfestival 2023, laat staan het gastland, is officieel nog geen uitsluitsel. Toch heeft de Oekraïense omroep UA:PBC na de overwinning van Kalush Orchestra vorige maand een organisatiecomité gevormd en goedgekeurd. Niemand binnen de regering lijkt te willen weten van een Songfestival dat niet in Oekraïene plaatsvindt, al worden mogelijke gaststeden om veiligheidsredenen nog geheimgehouden.

Een korte zoektocht op internet leert ons echter welke steden een concertzaal die of exhibitiecentrum hebben (of hadden?) dat op basis van het aantal mogelijke toeschouwers in aanmerking zou kunnen komen als Songfestivalarena voor 2023. Uiteraard is er hoofdstad Kiev dat met meerdere locaties in aanmerking komt en er is ook Odessa. De Oekraïense regering zou de volgende editie van het Songfestival graag in het momenteel felbevochten Marioepol organiseren, al werd dat idee al afgekeurd door EBU.

Alternatieven

De grote vraag is of een editie in Oekraïne in 2023 veilig door zou kunnen gaan. Die vraag heeft op korte termijn een antwoord nodig en bij onzekerheid zal gekeken worden naar alternatieven. Verschillende landen gaven al aan geïnteresseerd te zijn in organisatie van het evenement, zoals IJsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje (ondertussen weer afgehaakt), Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Die laatste lijkt de grootste kanshebber, als land van de Grote Vijf, tweede op het afgelopen Songfestival, ervaring met grote evenementen en zeker voldoende hotels beschikbaar.

Niet eerste keer

Het Verenigd Koninkrijk organiseerde ook al eerder Songfestivals nadat de vorige winnaar liet weten het niet te zien zitten. Dat was het geval in 1960, 1963, 1972 en 1974. In 1980 werd voorlopig voor de laatste keer een editie niet georganiseerd door de winnaar, toen organiseerde Nederland in plaats van Israël. Het VK zou dus nog maar eens EBU’s reddende engel kunnen zijn, voor de eerste keer in de moderne tijd van het Songfestival. Dan komen de praktische vragen. Welke omroep organiseert de show? Wie betaalt? Welke intervalacts komen er? Het is nog even spannend afwachten voor de fans.

Advertentie