Lissabon 2018

LISSABON 2018LISSABON 2018 REPETITIES

Jury halve finale semi 1 – Live updates

Vanavond om 21 uur, Belgische tijd, start de eerste jury halve finale. Tijdens deze show, die niet op televisie uitgezonden wordt, delen de verschillende professionele jury’s de eerste 50% van de toe te kennen punten uit. De landen die in deze halve finale kunnen stemmen zijn, buiten de vandaag deelnemende landen, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. Het is dus belangrijk dat de kandidaten hier ook al hun beste beentje voorzetten en zoveel mogelijk punten in de wacht slepen. Volg dit artikel voor updates na elk optreden.

flagAzerbeidzjan

De kogel is door de kerk, het eerste nummer van de avond is net geweest, maar jammer voor Aisel klonk ze niet heel zuiver vanavond. De zangeres was duidelijk gespannen en zenuwachtig voor deze eerste show. Het optreden kwam daardoor niet echt goed uit de verf. Het is moeilijk om in te schatten hoe een jury dit nummer gaat beoordelen, maar op basis van deze prestatie wordt gevreesd dat dit de finale niet gaat halen.

flagIJsland

Ari uit IJsland staat er rustig en ontspannen bij, er gebeurt nog steeds niet veel op het podium, dus dit nummer moet het enkel en alleen hebben van de vocale capaciteit van de zanger. De zaal is duidelijk onder de indruk van zijn stemgeluid en hij doet het meer dan behoorlijk, enkel in het uithalen van de hogere noten op het einde lijkt het even de mist in te gaan. Een finaleplaats is niet zeker voor IJsland.

flagAlbanië

Eugent brengt de beste prestatie die hij hier al geleverd heeft. Het schreeuwerige uit de repetities is weg en het nummer komt goed uit de verf. Dit gaat op basis van deze prestatie bijna zeker door naar de finale.

flagBelgië

Vol verwachting keken we uit naar het optreden van Sennek, en ze lost alle verwachtingen in. Het camerawerk zit goed, de zang is perfect en haar optreden bezorgt ons kippenvel. Sennek speelt met de camera en weet met haar betoverende blik het publiek te boeien. Op basis van deze prestatie moet ze naar die finale.

flagTsjechië

Mikolas weet zijn nummer, in tegenstelling tot de tweede repetitiedag, nu wel te verkopen. Hij zit terug vol energie, ondanks het feit dat hij zijn salto op doktersadvies niet mag uitvoeren. In de hoge noten laat hij het zangwerk hoofdzakelijk over aan zijn achtergrondkoor, maar dat stoort niemand. Dit straalt energie uit en gaat zonder twijfel door naar de finale op zaterdag.

flagLitouwen

Ieva brengt haar nummer op de mooie en ingetogen manier die we ondertussen van haar kennen. Ze weet vocaal te overtuigen en brengt een moment van rust tussen Tsjechië en Israël. Ze valt met haar nummer daardoor ook op en dit zal zeker punten scoren bij zowel de jury en het televotende publiek. Het is bijna ondenkbaar dat dit niet zou doorgaan naar de finale.

flagIsraël

Netta heeft plezier op het podium en dat zie je ook. Vocaal zit het in de strofes meer dan goed, maar in de kakelgeluiden zit het jammer genoeg niet altijd even zuiver. De uithalen in het nummer zijn echter wel zuiver gezongen, met uitzondering dan van de laatste noot. Het geheel oogt op beeld echter, zeker naar het einde toe, wat rommelig. Dit gaat zonder twijfel naar de finale, maar of het daar uiteindelijk de torenhoge verwachtingen kan inlossen en het festival kan winnen, is op basis van deze prestatie niet zeker.

flagWit-Rusland

Alekseev voert de act op die we al enkele malen gezien hebben. Vocaal is hij beter dan tijdens zijn tweede repetitiedag, maar echt overtuigen doet hij nog niet. Het geheel komt belachelijk over en zal potentieel wat punten opleveren van de televoters, maar of dit een jury kan overtuigen is te betwijfelen. Op basis van deze prestatie zou Wit Rusland wel eens in de halve finale kunnen stranden.

flagEstland

De zangeres van Estland brengt haar nummer perfect en loepzuiver. Of je het genre nu goed of slecht vindt, dit is een topprestatie die dan ook op veel applaus onthaald wordt in het perscentrum. Zonder twijfel gaat dit door naar de finale op zaterdag.

flagBulgarije

Equinox brengt het nummer goed en vol overtuiging. De samenzang is perfect en de zangeres zingt nu, in tegenstelling tot de repetities, wel zelf mee. Bulgarije is al enkele jaren in de running voor de topposities op het festival en dat is ook dit jaar niet anders. Een sterke productie, goed gezongen en perfect in beeld gebracht. Dit gaat zonder twijfel naar de finale.

flagNoord-Macedonië

EyeCue heeft mogelijk de minst flaterende jurk van het festival. Het nummer wordt goed gebracht maar blijft raar overkomen. Zoals reeds eerder aangehaald zijn dit net meerdere nummers in een. Of dit een finale zal halen is echter twijfelachtig omdat het nummer maar wat verder kabbelt zonder naar een hoogtepunt te gaan.

flagKroatië

Franka  is een van de mooiste verschijningen op dit festival en weet hoe ze dit vocaal moet aanpakken. Het nummer zelf is niet echt een waar je warm van wordt, maar Franka weet het wel te verkopen. Het gepraat in het midden van het nummer maakt het nummer er voor de kijker thuis niet makkelijker op. Bij de jury gaat dit scoren, maar of dit het publiek ook weet te overtuigen is niet zeker. Het wordt er op of er onder voor Kroatië.

flagOostenrijk

Cezár staat er. Hij zingt perfect en staat comfortabel op het podium. De act is weinig vernieuwend en het lopen op de catwalk komt nog steeds niet geweldig goed over, maar dit zal hem er ongetwijfeld niet van weerhouden om die plaats in de finale te bemachtigen.

flagGriekenland

Tijdens het Griekse nummer gebeurt er niet veel op het podium, de zangeres heeft nog steeds een blauw geschilderd hand en zwaait nog steeds met haar mouwen. Op een heel vreemd moment in het nummer komt er vuurwerk aan te pas. Vocaal zit dit meer dan goed en ook in het perscentrum wordt dit op luid applaus ontvangen. Of het nummer echter een groot publiek zal aanspreken valt nog af te wachten.

flagFinland

Saara Aalto staat zelfzeker op het podium en komt vocaal beter over dan tijdens haar repetities. De achtergrondzangers zingen echter niet altijd even zuiver en dat doet het geheel geen goed. Het camerawerk zit ook niet altijd even goed en maakt dat het geheel wat rommelig overkomt. Een finaleplaats of niet, het wordt twijfelachtig voor Finland.

flagArmenië

Qami, het nummer van Armenië, is moeilijk en zal zeker niet iedereen aanspreken. Het land zingt voor het eerst in eigen taal, maar de zanger is vandaag niet altijd even stemvast. Een finaleplaats voor Armenië lijkt ver weg.

flagZwitserland

Zwitserland brengt een dun rocknummer, maar weet dat wel te verkopen. Het beeld dat geschetst wordt op het podium klopt en de zangeres is meer dan stemvast. Of het nummer een finale haalt in deze zeer sterkte halve finale is een dubbeltje op zijn kant.

flagIerland

Ierland brengt een zeemzoet nummer dat vocaal sterk gebracht wordt. Sinds de repetities van deze middag is het nummer ook beginnen stijgen bij de bookmakers en de kansen op een finaleplaats voor Ierland zijn niet ondenkbeeldig.

flagCyprus

Fuego wordt schitterend in beeld gebracht en is de perfecte afsluiter voor deze eerste halve finale. Vocaal weet de zangeres te overtuigen, dit gaat zonder twijfel naar de finale op zaterdag.

Advertentie