Lissabon 2018

LISSABON 2018

Overzicht: op deze data worden liedjes voor Lissabon bekendgemaakt

Traditiegetrouw zijn de eerste twee weken van maart bijzonder drukke dagen in Songfestivalkringen. Er worden liedjes bij de vleet vrijgegeven die in mei deelnemen aan de wedstrijd, en talloze voorrondes kennen hun apotheose. We proberen orde in de chaos te scheppen met onderstaand overzicht.

Het overzicht, samengevat:

 • 2 maart: Cyprus & Nederland
 • 3 maart: Finland, Estland, Polen, IJsland, San Marino
 • 4 maart: Azerbeidzjan, Portugal
 • 5 maart: Kroatië
 • 6 maart: België
 • 8 maart: Oostenrijk
 • 9 maart: Australië
 • 10 maart: Zweden, Noorwegen
 • 11 maart: Israël, Rusland, (VJR) Macedonië, Litouwen
 • 12 maart: Bulgarije
 • 13 maart: Georgië

Even terugblikken: 

Morgenavond, vrijdag 2 maart, wordt aan het einde van het Cypriotische televisiejournaal Fuego bekendgemaakt, het lied waarmee de Grieks-Albanese Eleni Foureira voor het kleine eiland in Portugal zal deelnemen. Op diezelfde avond maakt zanger Waylon in het Nederlandse praatprogramma De wereld draait door bekend welke van de vijf opgevoerde songs in de talkshow dé inzending van onze noorderburen zal worden. Een dag nadien, op zaterdag 3 maart, brengt hij het lied op de Nederlandse radio, tijdens een evenement in Amsterdam waar ook Songfestival.be bij aanwezig zal zijn.

Het komende weekend belooft een ware stortvloed aan liedjes te worden. Zaterdag 3 maart is een belangrijke avond voor voorrondeminnaars. In niet minder dan vijf landen worden finales gehouden en dus songfestivalsongs gekozen. Het gaat om Finland, Estland, Polen, IJsland en San Marino. Zondagavond selecteert gastland Portugal zijn inzending in een marathonfinale van Festival da Canção, die volgens de tv-gids van de RTP een kleine vier uur (!) zal duren. Op diezelfde zondag, 4 maart, maakt Aisel haar song voor Azerbeidzjan bekend.

Eerst en vooral: over drie  landen is er nog steeds bitter weinig nieuws bekend. Groep Iraio voor Georgië, Ryan O’Shaughnessy voor Ierland en Yuliya Samoylova voor Rusland werden allen intern geselecteerd door hun respectievelijke omroepen, maar exacte data waarop hun songs voor Lissabon worden vrijgegeven, zijn er vooralsnog niet. Uiteindelijk

En dan is er Sennek

Maandag 5 maart organiseert Eén een persconferentie voor Laura ‘Sennek’ Groeseneken. Tijdens die persconferentie zal de videoclip van de Belgische inzending voor Lissabon in première gaan voor aanwezige journalisten. Songfestival.be zal uiteraard aanwezig zijn om het lied als eerste te horen en Sennek te spreken over haar lied. Een dag nadien, op dinsdag 6 maart, wordt het lied aan het grote publiek bekendgemaakt. Dat zal ’s ochtends op de radio gebeuren.

Na een teaser afgelopen maandag, wordt komende maandag ook de volledige inzending uit Kroatië vrijgegeven, Franka’s Crazy. Drie dagen nadien, op donderdag 8 maart, gaat Nobody But You in première, de inzending uit Oostenrijk. Net als bij ons zal ook daar het lied eerst op de radio worden gedraaid. Tijdens het weekend van 10 en 11 maart worden de laatste voorrondes voor het Songfestival 2018 afgewerkt. In Zweden, Noorwegen en Litouwen gaan de laatste uitzendingen van respectievelijk MelodifestivalenNorsk Melodi Grand Prix en Eurovizijos op antenne.

Op zaterdag 10 maart wordt ook het lied bekendgemaakt waarmee de Israëlische zangeres Netta Barlizai naar Portugal afreist. De inzending heet alvast Toy, maar hoe ze klinkt, is nog even afwachten. Op 11 maart geeft het duo Eye Cue uit (VJR) Macedonië zijn song Lost and Found vrij, en een dag nadien, op maandag 12 maart krijgen we eindelijk het resultaat van de intensieve zoektocht in Bulgarije. Daar is noch kandidaat noch songtitel al bekend.

Maandag 12 maart is hoe dan ook de deadline waarop alle inzendingen voor het 63e Eurovisiesongfestival officieel bekend moeten zijn bij de EBU. Op 12 en 13 maart vindt de delegatiebijeenkomst plaats in Lissabon, waarbij alle delegatiehoofden uit de 43 landen formeel de inzendingen van hun omroepen inleveren en officieel noteren als liedjes voor het Songfestival. Nadien start de anderhalve maand van speculaties en gewacht op de repetities, die naar alle waarschijnlijkheid eind april van start gaan in de Altice Arena in Lissabon

Advertentie