Lissabon 2018

LISSABON 2018LISSABON 2018 REPETITIES

Repetitiedag 7 (05/05) – Live updates

Op zaterdag 5 mei 2018 vindt de zevende repetitiedag voor het Songfestival 2018 plaats. Het gaat om de overige dertien landen van de tweede halve finale. Het overzicht vind je hieronder, in Belgische tijd: in Portugal is het een uur vroeger.

flagRusland

play

Yuliya Samoylova trapt deze voorlaatste individuele repetitiedag op gang. Ze zingt nog meer buiten de maat dan bij haar eerste repetitie. De microfoons van de achtergrondzangers lijken qua geluidsniveau omhoog gedraaid te zijn, maar ook dat is niet per se een goede zaak, want ook zij zingen gewoonweg vals. Het camerawerk is gewijzigd om meer close-ups te hebben van zangeres Yuliya, maar ook dat komt het optreden niet echt ten goede. Als totaalpakket kan I Won’t Break niet overtuigen, en het zou buitengewoon jammer zijn als Rusland puur op basis van stemmen van buurlanden zou doorgaan naar de finale.

flagMoldavië

play

DoReDos zorgt nog steeds voor de vrolijke nooit, ideaal na de inzending van Rusland. Het verhaal over dit triootje komt heel goed over op televisie. Het ziet er allemaal grappig en amusant uit en dat is ook wel de bedoeling. De drie artiesten hebben genoeg humor in zich om deze act drie minuten overeind te houden. Het ‘deur in, deur uit’-toneelstukje zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Alsof dat nog niet genoeg is komen er op het einde van de act nog drie dansers bij die er voor zorgen dat My Lucky Day een aanstekelijke afsluiter krijgt. Dit gaat veel punten krijgen.

flagNederland

play

Vandaag was de tweede belangrijke repetitiedag voor Waylon. De grote vraag op ieders lippen was of de act aangepast zou zijn, maar helaas start de zanger met zijn muzikanten op dezelfde manier als tijdens de eerste repetitiedag. Ook aan de kleding is niet gewijzigd. De muzikanten veranderen opnieuw in dansers, wild om Waylon heen. Waylon is vandaag minder terughoudend in zijn zingen en komt daardoor beter over dan tijdens de eerste repetitiedag. Het geheel met de dansers oogt echter nog steeds ongemakkelijk en niet bij het nummer passend. De Nederlandse delegatie heeft dus niet gewijzigd aan de act, ondanks de niet altijd positieve commentaren, op het geheel. Of dit een finaleplaats waardig is zal volgende week donderdag moeten uitwijzen, maar de kijker thuis gaat zich ongetwijfeld afvragen waarom deze act gekozen werd voor een country rocknummer.

flagAustralië

play

Jessica Mauboy uit Australië zet een sterke tweede repetitie neer in de Altice Arena. Er is evenwel niets aan gewijzigd: de zangeres staat nog steeds voor lichtgevende led-strips, terwijl de podiumachtergrond zeer donker blijft, met enkele paarse en blauwe lichtflitsen tijdens de refreinen. Jessica zal nooit ’s werelds beste vocaliste worden, en ook We Got Love wordt deels rechtgetrokken door de achtergrondzangers – maar het moet gezegd dat ze wel flinke sprongen voorwaarts heeft gemaakt sinds haar beruchte optreden op het ESF 2014, als gastartieste namens Australië toen het land nog niet deelnam aan het Songfestival. Mauboy is wel een rasechte performer: de positieve energie spat van het scherm, en dat alleen al volstaat ruimschoots voor een finaleplek en een nieuwe goede notering voor Down Under.

flagGeorgië

play

De leden van Iriao lijken zich bij hun tweede repetitie al meer in hun sas te voelen op het Songfestivalpodium: het aantal angstige blikken in de camera is gelukkig gevoelig gedaald. For You steekt heel fel af tussen de opzwepende songs uit Australië en Polen die ervoor en -na volgen, en dat kan wel eens in het voordeel van de Georgiërs spelen – al betwijfelen we dan weer dat het allemaal voldoende zal zijn voor een finaleplek. Daarvoor is er simpelweg te weinig opmerkelijks in het lied en de act: de blauwe en witte podiumachtergrond, de statische muzikanten die allemaal op hun plek blijven staan (en weliswaar zeer mooi zingen), het volstaat niet om écht indruk te maken. Een tweede opeenvolgende Georgische uitschakeling ligt binnen handbereik.

flagPolen

play

Lukas en Gromee lijken een off day te hebben, want ze zijn behoorlijk off key. Zanger Lukas Meijer zingt de hele tijd boven of onder de maat die hij feitelijk moet halen, en ook de backing vocals doen het lied vandaag weinig goed. Er wordt hard geprobeerd om er een gezellig feestje van drie minuten van te maken, maar er wordt daarvoor net iets te veel ongemakkelijk over het podium gelopen. De lichtgevende dj-tafel is wel een zeer leuke visuele gimmick op het Songfestivalpodium. Als totaalpakket overtuigt Polen vandaag onvoldoende om zeker te zijn van een finaleplek.

flagMalta

play

De podiumombouw van Polen naar Malta duurt een eeuwigheid. Een praktisch akkefietje waar de tientallen medewerkers die na de Poolse act het podium opstormen, nog flink aan moeten werken. Christabelle veranderde niets aan haar act, maar de cameravoering werd nog dynamischer gemaakt met nog meer snelle cuts tijdens de bridge. Een positieve aanpassingen, vinden we. We volgen deze tweede repetitie trouwens vanuit de Altice Arena en de fans die er donderdag (en naar onze bescheiden mening ook zaterdag) live zullen bij zijn, zullen kunnen genieten van een fantastische lasershow die vooral in de zaal mooi tot haar recht komt. Christabelles laatste repetitie is er ééntje mét vuurwerk. Of beter vuurballen. Zelfs vanop de achterste rij van de arena voel je de hitte. Naar ons gevoel heeft dit nummer geen ondersteunende ‘pyro’ nodig, maar het is een mooi extraatje. (gwi)

flagHongarije

play

De zanger van de Hongaarse band AWS brult Viszlát nyár (ofte: ‘vaarwel zomer’) alsof hij met veel geweld uitkijkt naar de herfst. Ook aan deze act lijkt weinig veranderd. Het is nog steeds een feest om zanger Bence zo zelfverzekerd alle hoeken van het podium te zien afschuimen op z’n blote voeten.  Het nummer blinkt uit tussen de poppy songs en ballades. Om eerlijk te zijn, zijn de meningen in het Songfestival.be-team behoorlijk verdeeld, dus we kijken met zeer veel spanning uit naar de score van Hongarije. En oh ja, mochten jullie denken dat het Cypriotische Fuego aan de haal zou gaan met de prijs voor het meeste vuurwerk op het podium, dat is overduidelijk niet het geval. Hongarije heeft de rest van de stock opgekocht en zal de zaal bijna letterlijk in de fik zetten. Bring sunscreen. (gwi)

flagLetland

play

Laura Rizotto’s tweede repetitie is een exacte kopie van wat we eerder deze week zagen. Haar choreografie is vlekkeloos, maar haar zang schiet af en toe naar alle kanten. Tijdens de eerste twee takes is het volgens de productieleider nog wachten op “het effect”. Maar dat krijgen we ook tijdens de laatste take helaas niet te zien. Volgens ons zal Funny Girl Laura verbannen worden naar de friendzone en wordt zaterdag voor haar een avondje sofa.

flagZweden

play

En ook over Benjamin Ingrosso uit Zweden valt bijzonder weinig nieuws te melden. Het optreden is nog steeds gelijk aan dat van Melodifestivalen, en ook aan dat van de eerste halve finale. Het is lovenswaardig hoe de Zweedse delegatie erin slaagt het enorm kleine platformpje met de lichtstralen op het scherm kan laten kijken als een enorme videomuur. Dat zal vast en zeker de nodige aandacht en stemmen opleveren. Een finaleplek ligt voor de hand, evenals een goede notering in de finale.

flagMontenegro

play

De act van Montenegro is niet gewijzigd ten opzichte van de eerste repetitie. Vanja ziet er iets minder fris uit dan afgelopen repetitie, maar dat verandert niets aan zijn vocale capaciteit. Ook tijdens deze oefenronde weet hij met kracht zijn nummer ten gehore te brengen. De act is dezelfde gebleven en de achtergrondzangeressen bewegen nog steeds rondom hem. Tijdens het refrein blijven ze opnieuw stilstaan als standbeelden. Niets nieuws dus onder de zon, maar of dit voldoende is om de finale te halen valt te betwijfelen, het nummer kabbelt maar wat verder en kan nooit echt boeien. Benieuwd wat dit gaat doen volgende week donderdag.

flagSlovenië

play

Hvala, ne! zingt Lea Sirk nog steeds, en het blijft afwachten of kijkend Europa donderdagavond ook toch zal bedanken voor de eer om hierp te stemmen. De zangeres zingt degelijk en heeft een leuke act met haar danseressen die afwijkt van die uit de Sloveense Songfestivalvoorronde, maar het trucje van de muziek die uitvalt en Lea die oproept om mee te zingen, kan uiteindelijk slechts één keer werken. Het is nog maar de vraag of het een tweede keer nodig zal zijn. Het donkerblauwe podium met een streepje paars helpt al niet bepaald om deze inzending te onderscheiden van pakweg tien andere.

flagOekraïne

play

De laatste repetitie van vandaag komt uit het laatste land van de tweede halve finale: Oekraïne. Mélovin heeft nog steeds niets gewijzigd aan zijn act, die nog steeds visueel interessant genoeg is in het begin en het einde, maar in het midden nog altijd inzakt. De povere Engelse uitspraak ten spijt wordt er goed gezongen, en het camerawerk is hier en daar verbeterd om meer aandacht op Mélovin te zetten, en minder brede shots van het podium en de zaal. Oekraïne zal bijna zeker opnieuw doorgaan naar de finale.

Advertentie