Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023ALGEMEEN

De interne selecties: wie kiest wanneer?

De laatste weken vonden heel wat nationale voorrondes plaats die Songfestival.be ook op de voet volgde en nog steeds volgt, maar het voorrondeseizoen hinkt intussen alweer op zijn laatste pootjes. Naast de groots opgezette voorrondespektakels, zijn er elk jaar ook steeds een aantal nationale omroepen die een interne keuze maken. Heel wat kandidaten en liedjes zijn intussen bekend, maar er resten er nog een aantal.

Armenië

Intussen weten we al dat Armenië de knappe Brunette naar Liverpool zal afvaardigen, meer bepaald met het nummer Future Lover. Het nummer wordt op 15 maart uitgebracht.

Azerbeidzjan

Uit het verre Azerbeidzjan komt er traditiegetrouw pas heel laat nieuws over het Songfestival. Begin februari werd bekendgemaakt dat er vijf kandidaten in de running waren. De uiteindelijke keuze viel op de tweeling TuralTuranX. Zij brengen in Liverpool hun zelfgeschreven nummer Tell Me More. Het nummer werd op 13 maart uitgebracht.

Cyprus

De Cyprioten waren er als de kippen bij om hun kandidaat voor Liverpool als een van de eerste landen eind vorig jaar nog voor te stellen. Hunk Andrew Lambrou werd intern verkozen om het eiland te vertegenwoordigen op het Songfestival, maar het bleef nadien lange tijd stil rond het lied. Zijn Songfestivalnummer Break a Broken Heart werd op 2 maart uitgebracht.

play

Georgië

Ook in Georgië is de kandidaat al gekozen: de jonge Iru Khechanovi won de plaatselijke The Voice en kreeg daarmee een ticketje richting het Verenigd Koninkrijk. Tot op heden blijft ze wel nog een kandidaat zonder lied. De titel is bekend, die is Echo, het lied komt uit op 16 maart.

Griekenland

De Griekse omroep koos een tijdje geleden intern voor Victor Vernicos als afgevaardigde aller Grieken op het Songfestival, maar een andere interne kandidate meldde dat de interne strijd volgens haar niet correct verlopen is. Het Griekse gerecht verwees de claim van de zangeres op korte termijn naar de prullenmand, waardoor Victor de Griekse kandidaat blijft. Zijn nummer What They Say werd op 12 maart officieel gepresenteerd.

Israël

Het stond al eventjes vast dat Noa Kirel Israël zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Ook de titel van haar liedje werd eerder al gelost. Kirel zal in Liverpool het nummer Unicorn brengen. Op 8 maart stelde de zangeres voor het eerst voor tijdens een Israëlische televisieshow.

play

Nederland

We wisten ook al een tijdje dat de Nederlandse openbare omroep het duo Mia Nicolai en Dion Cooper een vliegtuigticket, gratis overnachting en veel Songfestivalpret in Liverpool cadeau gaf. Op 1 maart kregen we voor het eerst hun nummer Burning Daylight te horen.

play

Oostenrijk

Girl power voor het Alpenland: Teya en Salena werden intern gekozen als kandidaten voor Oostenrijk dit jaar. Hun liedje werd voorgesteld op Internationale Vrouwendag op 8 maart. De dames brengen met het nummer Who the Hell Is Edgar een ode aan de Amerikaanse schrijver en dichter Edgar Allan Poe. Een ietwat aparte keuze.

play

Verenigd Koninkrijk

Intussen is er ook witte rook uit het land dat dit jaar de organisatie van het Songfestival op zich neemt. Op 9 maart werd bekendgemaakt dat de jonge zangeres Mae Muller het gastland zal vertegenwoordigen. Met het nummer I Wrote a Song krijgt ze de loodzware taak om nóg beter te doen dan Sam Ryder, die vorig jaar knap tweede werd.

play

Zwitserland  

De Zwitsers kozen intern voor Remo Forrer als kandidaat voor het Songfestival. Zijn nummer Watergun werd voorgesteld op 7 maart.

play

Wat met Italië?

Italië en het Songfestival, altijd een beetje chaos. Marco Mengoni won met kop en schouders het Festival van Sanremo met het lied Due vite. Mengoni bevestigde vrij snel dat hij Italië met zekerheid zal vertegenwoordigen in Liverpool, maar tot op heden is er nog wat onduidelijkheid of hij effectief met Due vite zal deelnemen. Deze maand zal de Italiaanse zanger toch een beslissing moeten nemen.

play

Advertentie