Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Publiek kiest wie voor Albanië naar Songfestival 2023 gaat

Grote koerswijziging in Albanië: nadat jarenlang enkel een jury de winnaar van muziekwedstrijd Festivali i Këngës en dus de Songfestivalkandidaat van het land aanduidde, worden die twee dit jaar losgekoppeld. Daarnaast werd ook de deelnemerslijst vrijgegeven.

De 61e editie van de Albanese muziekwedstrijd is de 19e die ook als Songfestivalvoorronde wordt gebruikt. Omroep RTSH meldt de zaken dit jaar anders aan te pakken. Een vakjury bepaalt nog steeds de einduitslag, met prijzen voor de top drie en de beste nieuwe en gevestigde namen in het kandidatenveld. Maar het is wel het publiek dat de Songfestivalvertegenwoordiging aanduidt. Via sms-stemmen zullen Albanese kijkers kunnen stemmen op alle deelnemers in de finale van Festivali i Këngës. Volgens de omroep gaat het lied met de meeste publieksstemmen naar Liverpool, ongeacht de klassering bij de vakjury.

Het volledige deelnemersveld van Festivali i Këngës 2022 vind je hieronder terug. Volgens de RTSH gaat het om zestien ex-kandidaten en tien nieuwkomers. Oudgedienden Elsa Lila en Rovena Dilo wonnen bijvoorbeeld eerder de edities van respectievelijk 1996 en 1997 (beide Lila) en van 2000.

 1. 2 Farm – Atomike
 2. Alban Kondi & Lorela Karoshi – Melodi
 3. Albina Kelmendi – Duje
 4. Anduel Kovaçi – Malli
 5. Arsi Bako – Sonte dua të jem me ty
 6. Melodajna Mancaku – Gjysma e zemrës sime
 7. Elsa Lila – Evita
 8. Enxhi Nasufi – Burrë
 9. Erma Mici – Kozmosi i dashurisë
 10. Evi Reçi – Ma kthe
 11. Fabian Basha – Një gotë
 12. Fifi – Stop
 13. Franc Koruni – Në pritje
 14. Genti Hoxha – Ajër
 15. Gjergj Kaçinari – Dje
 16. Luna Causholli – Jetën ta fal
 17. LYNX – Nëse ke besim
 18. Manjola Nallbani – Dua
 19. Permit of Stay – Fobia
 20. Petrit Çarkaxhiu – Emri yt mirësi
 21. Rezearta Smaja – N’Eden
 22. Rovena Dilo – Motit
 23. Sara Kapo – Para teje
 24. Serxhio Hajdini – Vështirë
 25. Urban Band – Në çdo hap
 26. Vanesa Sono – Aroma jonë

De uiteindelijke winnaar van de televoting heeft de taak om de finale te halen op het Songfestival 2023. Ronela Hajati (foto) slaagde daar dit jaar in Turijn niet in en werd uitgeschakeld in de eerste halve finale. Afspraak tussen 19 en 22 december, want dan gaat de muziekwedstrijd door over vier opeenvolgende avonden tijd.

Advertentie