Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Songfestival 2023 gaat door in Liverpool op 9, 11 en 13 mei

Na een wekenlange afvallingsrace, die begon na het vorige Songfestival met bijna twintig geïnteresseerde steden, is eindelijk de beslissing gevallen. Niet het Schotse Glasgow, de enige andere kandidaat-gaststad die overbleef, wel de Engelse stad Liverpool wordt het toneel voor het Eurovisiesongfestival 2023. De data voor de twee halve finales en grote finale werden eveneens bekendgemaakt: dinsdag 9, donderdag 11 en zaterdag 13 mei.

Het was Brits Songfestivalcommentator Graham Norton die in The One Show het goede nieuws mocht vertellen. Omstreeks 20.15 uur Belgische tijd haalde de flamboyante presentator een zilveren enveloppe tevoorschijn met daarin de naam van de gelukkige winnaar: Liverpool. Meteen daarop werd live overgegaan naar de stad zelf. Onder meer ex-deelnemer Sonia, die in 1993 tweede werd en uit Liverpool afkomstig is, was door het dolle heen.

De winnende stad leverde volgens Songfestivalorganisatoren EBU en BBC het beste bidbook af. Liverpool, gelegen in het noordwesten van het Britse landsdeel Engeland aan de rivier Mersey, is bekend van de Beatles, katoenproductie en het Royal Albert Dock. De M&S Bank Arena waar de shows zullen doorgaan, biedt plaats aan 11.000 mensen.

Onder de indruk

Meteen kwamen ook wat reacties binnen na de bekendmaking van het nieuws. Executive Supervisor Martin Österdahl:

‘Liverpool is de ideale plaats om het 67ste Eurovisiesongfestival te organiseren in naam van Oekraïne. De stad is synoniem met muziek en de Liverpool Arena overschrijdt alle vereisten die nodig zijn om een evenement van deze schaal te organiseren. We zijn onder de indruk van de passie die de stad getoond heeft in het omarmen van het festival en de inclusieve ideeën om de vorige winnaars centraal te plaatsen. Dit zal het eerste Songfestival in 25 jaar in het VK zijn en deze unieke productie belooft een heel speciale te worden.’

Zowel het hoofd van de Oekraïense omroep als de directeur-generaal van BBC verwijzen in hun reactie naar het partnerschap van Liverpool en de Oekraïense stad Odessa. Die eerste noemt dat partnerschap symbolisch, die laatste noemt Liverpool een ‘opwindende, warme en levendige stad‘.

Advertentie