Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023EX-DEELNEMERS

Songfestivalartiesten bestormen Europese hitlijsten

De deelnemers van het Eurovisiesongfestival in Liverpool dit jaar lijken ook buiten de wedstrijd succesvol te zijn. Zo zijn verschillende liedjes terug te vinden in de Europese hitlijsten, waaronder onze Ultratop. Een overzicht.

Songfestivalwinnares Loreen staat met haar Tattoo op één in de Ultratop 50. Ze is trouwens geen nieuwkomer in de lijst. Anderhalve maand voor het Songfestival schreven we al dat ze op de 19e plaats binnen was gekomen. De eerste week van april stond ze al op de 7e plaats, om een week later weer te zakken naar plaats 18. Ondertussen heeft ze in de lijst van 20 mei de eerste plaats bereikt. Net onder haar op plaats twee staat onze Gustaph met zijn Because of You. Ook hij stond al in de lijst. In januari bereikte hij de derde plaats, nu staat hij dus nog een plek hoger.

Iets verderop in de lijst vinden we die andere topfavoriet van het afgelopen Songfestival. Käärijä is met Cha Cha Cha nieuw binnengekomen op de 17e plaats. De Noorse Alessandra komt met Queen of Kings nieuw binnen op 21. Ook Rosa Linn (ESF 2022) staat nog altijd in de lijst, voor de 43ste week al, waarvan zeven weken op één. Momenteel kampeert ze op de 38ste plaats. Måneskin staat als Songfestivalwinnaar ook in de lijst, weliswaar niet met hun inzending voor Rotterdam, wel met The Loneliest.

In de Waalse versie van de Ultratop staat Loreen op de 5e plaats, al is ze in een week tijd 27 plaatsen gestegen. Gustaph komt er nieuw binnen op 34, net onder Måneskin. In de lijst staat ook nog Loïc Nottet (ESF 2015) op de zesde plaats, met Danser. Opvallend genoeg zijn Käärijä en Alessandra niet terug te vinden.

De Scandinavische landen

In andere Europese landen is de Finse inzending van dit jaar ook terug te vinden. In Duitsland is de 18e plaats voor Cha Cha Cha, in Nederland de 13e plaats. In de Italiaanse hitlijsten staat het lied pas 85ste, in de Scandinavische landen scoort Käärijä uiteraard beter. In Zweden (als beste nieuwe) en thuisland Finland is dat met een eerste plaats, in Noorwegen de derde plaats. Dat betekent dat Käärijä in Zweden boven Loreen staat. Zij staat momenteel op de 3e plaats in wat nochtans haar thuisland is. In de Noorse hitlijst staat Loreen wel een plek boven de Finse zanger, met een tweede plaats. De Noorse Alessandra zelf is er vijfde, Noa Kirel uit Israël komt binnen op 30.

In Zweden stond Alessandra ook al in de hitlijst. Daar was ze even uit verdwenen, om opnieuw binnen te komen op de 7e plaats als beste comeback. Loreens nieuwe Songfestivaloverwinning zorgt er ook voor dat haar lied uit 2012, Euphoria, opnieuw de lijst binnenkomt op plaats 55. Due Vite van Marco Mengoni staat er een plaatsje lager, TVORCHI staat met Heart of Steel op 65. Op 79 is de Oostenrijkse inzending te vinden, op 82 staat Gustaph. Daarmee is het nog niet gedaan, met La Zarra op 84 en Vesna op 86.

In Finland staat behalve Käärijä uiteraard ook Loreen. Zij stijgt 17 plaatsen naar de 3e plaats. Alessandra komt opnieuw binnen op 4. Noa Kirel komt met Unicorn nieuw binnen op 10 en ook Joker Out staat in de lijst, op de 12e plaats. Teya en Salena uit Oostenrijk sluiten de top 20 af. Loreen is met Tattoo ook nog in de hitlijsten te vinden in Duitsland (7), Nederland (1), Italië (24), Zwitserland (68) en Portugal (111).

Het Verenigd Koninkrijk

Tot slot kijken we ook nog eens naar het Verenigd Koninkrijk, het muziekland bij uitstek. Daar staat Loreen op plaats twee. Cha Cha Cha komt als eerste Finstalige lied ooit de top tien binnen, op plaats 6. De Britse inzending zelf, Mae Muller met I Wrote A Song, staat op plaats 9, net boven de Noorse Alessandra. Daarmee staan voor het eerst in de geschiedenis van de hitlijsten vier Songfestivalinzendingen tegelijk in de top 10. Sam Ryder (ESF 2022) staat met zijn nieuwe lied Mountain, dat hij bracht in de finale als intervalact, op 35. Unicorn komt binnen op plaats 45, Who The Hell Is Edgar op 48. De Poolse Blanka staat hier met Solo op 56, Gustaph op 63. Ook Voyager uit Australië is met Promise terug te vinden, op plaats 79. Kort na elkaar vinden we dan nog Andrew Lambrou (92), La Zarra (94) en TVORCHI (95).

Advertentie