Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Songfestivalperiode wordt twee weken lang feest in Liverpool

Niet getreurd voor zij die geen tickets te pakken kunnen krijgen. Of door de hoge prijzen die tickets niet te pakken willen krijgen. Naar goede gewoonte zal in de gaststad van het Eurovisiesongfestival ook heel wat te beleven zijn buiten de arena waar gestreden wordt om de glazen trofee. Er is de ondertussen gekende Eurovision Village (bij Pier Head), de Euroclub (in Camp & Furnace), de EUROfansClub (in Fusion) en een nog mysterieus evenement. Naarmate we meer over deze en andere evenementen te weten komen, werken we dit artikel bij.

De Eurovision Village is allicht het bekendste evenement rond het Songfestival. Fans kunnen er ieder jaar gratis de shows op groot scherm volgen en tussen de shows door zijn er optredens. Namen zijn nu nog niet bekend. Kijkfeestjes zullen behalve daar ook doorgaan in onder andere Malmaison, Meraki, The Smuggler’s Cove, Tate en The Clubhouse. Een nog iets uitgebreidere lijst is te vinden op de site van de Liverpoolse krant Echo.

Euroclub

De Euroclub wordt telkens georganiseerd door de OGAE fanclub van het gastland. Daarvoor kunnen tickets gekocht worden door de leden van de OGAE-clubs, niet-leden zullen als ze het proberen hun ticket geannuleerd zien worden. Op 9 mei zal Linda Martin (ESF 1984 en 1992) optreden in Camp & Furnace, een dag later komt Conchita Wurst (ESF 2014) langs en op 12 mei is het de beurt aan Charlotte Nilsson/Perelli (ESF 1999 en 2008). Alle info over de programmatie en de tickets is te vinden op de officiële website.

EUROfansCLUB

De EUROfansCLUB is niet te verwarren met de Euroclub. Die eerste gaat door in Fusion met verschillende thema-avonden. Zo zal onze eigenste Kate Ryan (ESF 2006) optreden op de Euro Queens Night en komen Destiny (JESF 2015 en ESF 2020 en 2021) en Susanne Georgi (ESF 2009) de kleine landen vertegenwoordigen op de Petitvision-avond. Andere namen voor de andere avonden zijn James Newman (ESF 2021), The Roop (ESF 2020 en 2021), Rasmussen (ESF 2018) en Katrina (ESF 1997). Ook hiervoor is alle info over de programmatie en de tickets te vinden op de officiële website.

The Big Eurovision Welcome

Op zondag 7 mei was er een groot evenement om iedereen welkom te heten in Liverpool. Maar liefst 30,000 fans zagen optredens van Conchita Wurst, Zara Larsson, Atomic Kitten, Jamala en Frankie Goes to Hollywood.

Liveshows op groot scherm

Voor wie Eurovision Village liever links laat liggen en zeker voor wie geen tickets kunnen kopen heeft voor de uitzending van de finale op groot scherm in het fandorp aan de Pier Head, zijn ook in Liverpool plekken waar de shows gevolgd kunnen worden. Dat kan onder andere in The Tate Liverpool, The British Music Experience, The World Museum, Everyman Playhouse en St. George’s Hall, waar de openingsceremonie op zondag doorging.

EuroFestival

Gestart op 1 mei en gaat nog door tot en met 14 mei. 24 evenementen gaan er door, waarvan 19 samenwerkingen zijn tussen Oekraïense en Britse artiesten, om de verenigende kracht van muziek en kunst te tonen. Een aantal van deze activiteiten, zoals de albumvoorstelling van Jamala, gaat door in Eurovision Village. Het volledige programma is op de officiële website te vinden.

Douze Points with the Royal Liverpool Philharmonic

Een eenmalig concert op vrijdag 12 mei, waarbij de filharmonie van de stad de komst van het Songfestival viert door een aantal Songfestivalklassiekers te spelen. Als je de filharmonische versies van onder andere Waterloo, Hard Rock Hallelujah, Space Man en Diva wilt horen, kun je hier kijken voor tickets.

Museum of Liverpool

Niet alleen de shows zullen er op groot scherm te zien zijn, er is ook een heus programma georganiseerd voor de eerste twee weken van mei. Onder andere een Walker Art Party, Eurovision Café en de tentoonstelling van de befaamde Eurovision insignia key chain. Een deel van de evenementen is onderdeel van het al eerder vermelde EuroFestival. Programma: hier.

Verder zijn ook evenementen gepland aan het Royal Albert Dock en is er op het Concert Square onder andere een optreden gepland van ABBA Forever, een ABBA tribute band. Tot slot vermelden we nog EuroStreet en EuroGrant.

play

Advertentie