Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Tickets Songfestival alsmaar duurder, maar toch uitverkocht

Ondanks de soms hoge prijzen raakten alle tickets voor het komende Eurovisiesongfestival op minder dan twee uur verkocht. Uiteraard was de liveshow van de grote finale als eerste uitverkocht. De verkoop verliep trouwens alweer niet vlekkeloos. Veel fans klagen dan ook. Dat terwijl Songfestivaltickets alsmaar duurder worden.

Ondanks de pogingen van Songfestivalorganisator EBU om de grote opkopers stokken in de wielen te steken met tickets op naam, een dynamische QR-code en een beperkt aantal tickets per persoon lijkt dat opnieuw niet helemaal gelukt.

Zo zijn op een website, waarvan we de naam bewust niet vermelden, alweer tickets te vinden aan hogere prijzen dan ze via de officiële kanalen te koop waren. Voor de show op zaterdagavond bijvoorbeeld werd een ticket aangeboden voor net geen 2000 euro.

We kunnen alleen maar aanraden hier niet op in te gaan om eindelijk dit illegale circuit te stoppen. Al lijkt het niet iedereen te storen, want de verkoper beweert op zijn website dat het, op moment van schrijven van dit artikel, het laatste beschikbare is en dat iemand anders er net gekocht heeft.

Geen tweede verkoopronde

EBU beweert dan wel dat tickets die de verkoopvoorwaarden schenden ongeldig gemaakt worden, al is de vraag of dat ook gebeurt. De organisatie heeft namelijk nooit uitgeblonken in transparantie. We kunnen het alleen maar hopen voor de echte fans.

Dan kan er misschien toch een tweede verkoopronde komen, want die staat op dit moment niet gepland. Zelfs voor de repetitieshows zijn alle tickets weg. Uiteraard bleven de duurdere tickets en het hospitality pakket als laatste over. Die hebben ondertussen ook een eigenaar gevonden.

Website plat

Zoals ieder jaar verliep de verkoop van tickets ook op technisch vlak niet feilloos. De evenementenpagina’s werden slechts 75 minuten voor de start van de verkoop opengesteld. Wie kort voor de verkoop zijn webpagina ververste, kreeg meermaals een foutmelding; de website lag toen al even plat. Geen enkele ticketverkoper lijkt er vrij van te zijn, in het Verenigd Koninkrijk noch in Italië enzovoort.

De vraag is natuurlijk vele malen groter dan het aanbod en daarnaast zijn in totaal 3.000 tickets voorbehouden voor Oekraïeners die naar het Verenigd Koninkrijk gevlucht zijn. Al zouden we met de huidige technologie denken dat overal een mouw aan moet kunnen gepast worden voor een vlotte ticketverkoop. We worden bijvoorbeeld om de oren geslagen met wat artificiële intelligentie tegenwoordig allemaal kan en er is de nieuwe blockchaintechnologie.

Hoge ticketprijzen

Zo zijn op Twitter berichten te vinden van fans die ver achteraan in de rij stonden, een exact aantal werd hen zelfs niet meer gegeven. Er zijn ook fans die wel snel binnen geraakten, om dan te moeten vaststellen dat voor de grote finale op zaterdag alle tickets weg waren en dat voor de andere shows enkel nog de duurste tickets te koop waren, voor net geen 300 pond voor één ticket. Andere fans kregen wel tickets in het digitale mandje, om bij het betalen een foutmelding te krijgen en de tickets door de vingers te zien glippen.

De ticketprijzen zijn ook geen nieuw pijnpunt, zo schreven in we 2020 al over de prijzen om het Songfestival bij te kunnen wonen. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook fans die wel aan tickets geraakten, al was het maar voor de goedkopere previewshows.

Waar de bovengrens ligt voor de prijzen van de tickets, is voor fans echter maar de vraag. Uiteraard moet de organisatie van het evenement betaald kunnen worden maar rekent EBU ook een winstmarge en zo ja, hoeveel? Ook het leven wordt jaar na jaar duurder dus is het begrijpelijk dat tickets niet jaren voor dezelfde prijs verkocht kunnen worden. Het ene land is ook duurder dan een ander. Maar de stijging van de ticketprijzen voor het Songfestival is navenant. Een overzicht.

Eerdere edities

In Lissabon in 2018 kostte het duurste ticket voor de liveshow van de grote finale 299 euro. Dat was er uiteraard eentje in de golden circle. Het allergoedkoopste ticket voor dezelfde show was 35 euro. In Tel Aviv in 2019 had het duurste ticket maar liefst de prijs van 488 euro. Dan zat je tijdens de finale in de green room tussen de artiesten en die green room was nog niet eens in dezelfde zaal als het podium. Het goedkoopste ticket daar was 281 euro.

Tickets Songfestival 2019 zijn extreem duur

Tel Aviv was wel een uitschieter, moeten we toegeven. Rotterdam was weer iets goedkoper, met tickets voor de finale die gingen van 85 euro voor zitjes met beperkt zicht tot 255 euro voor staanplaatsen. In Turijn gingen de prijzen dan weer licht de hoogte in, van 100 euro tot 350 voor de finale.

Voor dit jaar liggen die prijzen dus opnieuw iets hoger. Zo betaal je voor de liveshow op zaterdag omgerekend ongeveer 180 tot 426 euro. Al moeten we vermelden dat het geen recent fenomeen is. Pakweg Wenen kostte een fan ook tussen de 42 en 390 euro voor de finale.

Wie kan dat nog betalen?

De vraag is wie dat nog kan betalen en ook wil betalen. Sommigen hebben het er nog voor over, anderen haken af. Degene die nog geen tickets hebben en het er financieel voor over hebben, kunnen maar hopen dat er alsnog een tweede verkoopronde komt of de officiële Ticketmaster-website in de gaten houden, voor tickets die door fans doorverkocht zouden worden. Anderen kunnen uiteraard op tv volgen of de sfeer in Liverpool opsnuiven, waar een heleboel evenementen door zullen gaan.

Advertentie