Malmö 2024 info

MALMO 2024 INFOALGEMEEN

Overzicht: Songfestivalperiode 2024 bij VRT

Niet alleen in Malmö, de gaststad van de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival, stijgt de Songfestivalkoorts. Ook in België krijgen kijkers van de VRT de komende twee weken hun portie Songfestival. In dit artikel nemen we jou mee doorheen de Songfestivalperiode bij VRT.

We brengen het graag nog even in herinnering: de Belgische kandidaat voor het Songfestival 2024 is singer-songwriter Thomas Mustin, beter bekend onder zijn artiestennaam Mustii. De Waalse omroep RTBF kondigde op 30 augustus 2023 de jonge zanger aan als Belgische afgevaardigde voor het liedjesfestijn. Voor het nummer moesten we wachten tot eind februari van dit jaar. Wie meer wil te weten komen over Mustii kan dat hier.

Hoewel de Belgische inzending voor de 68ste editie van het Songfestival werd geselecteerd door de Waalse omroep RTBF, krijgt – zoals elk jaar – ook de VRT-kijker een stevige portie Songfestivalcontent voor de kiezen de komende twee weken.

Vanaf volgende week kan je alles van het Songfestival volgen bij de verschillende radio- en televisienetten van de VRT. En natuurlijk ook bij Songfestival.be. Onze redactie is live in Malmö.

Data Songfestival

De dagen staan vast al met stip in jouw agenda, maar een herinnering kan nooit kwaad: de halve finales vinden dit jaar plaats op dinsdag 7 mei en donderdag 9 mei. De grote finale volgt op zaterdag 11 mei. Alle shows zijn live te volgen op VRT 1 en via VRT MAX vanaf 21.00 uur. De finale van het Songfestival is trouwens ook live te horen op Radio2. De uitzending op Radio2 vangt reeds aan om 20.00 uur, een uurtje voor de start van de eigenlijke finale, en eindigt om 01.00 uur.

Er zijn nog zekerheden verbonden aan het Songfestival: ook dit jaar loodst Peter Van de Veire ons weer doorheen de drie uitzendingen, live vanuit de Malmö Arena.

Om op de hoogte te blijven over het reilen en zeilen in Malmö krijgt de VRT-kijker voor elke uitzending een korte update uit de gaststad. In Hello Malmö brengt Peter een round-up van alle sappige nieuwtjes en verhalen rond het Songfestival.

Andere Songfestivalprogrammatie op VRT 1

Op zaterdag 27 april om 21.45 uur trapt VRT 1 de Songfestivalgekte op gang met het eerste deel van Het Grote Songfestivalfeest 2023, een concert in de Ziggo Dome met tal van voormalige Songfestivaldeelnemers. Op zaterdag 4 mei staat het tweede deel van dit feest op de planning. Enkele Songfestivaliconen, waaronder Mans Zelmerlöw (ESF 2015), Ruslana (ESF 2004) en Johnny Logan (ESF 1980 & 1987), fleuren deze twee zaterdagen op.

Op zondag 28 april en 5 mei duiken we de geschiedenis in. Vijftig jaar geleden won Zweden voor de eerste keer het Songfestival met de groep ABBA. Hoe het de groep na hun Songfestivaloverwinning verging, is geweten. De documentaire ABBA: against the odds keert terug naar de periode na die winst en geeft weer hoe vier Zweedse zangers supersterren werden, met onder meer zeldzaam en ongezien archiefmateriaal.

Op 8 mei, een dag voor de tweede halve finale met onze eigen Belgische trots, krijgen we een blik op de weg die de Belgische vertegenwoordiger heeft afgelegd. In de documentaire Mustii, de weg naar Malmö, volgen we Mustii tijdens de voorbereidingen voor het liedjesfestijn en krijgen we een inkijk in het persoonlijk leven van Thomas Mustin. Naast zijn carrière als zanger, is hij ook acteur en comedian. Via intieme gesprekken met personen uit zijn omgeving, ontdekt de kijker wie Thomas echt is.

Songfestivalsegmenten in programma’s op VRT 1

In Iedereen beroemd, elke werkdag om 19.45 uur, krijgen we vanaf 6 mei een week lang de rubriek ‘Klikipedia‘ te zien. Ter ere van het Songfestival verschijnen elke dag duo’s die een link hebben met het festival. Het doel van de rubriek is om met zo weinig mogelijk muisklikken van de pagina over term a naar die over term b te geraken op Wikipedia. De startpagina heeft telkens een link met het Songfestival.

Volgende duo’s passeren de revue tijdens de Songfestivalweek:

  • Sennek (ESF 2018) en Barbara Dex (ESF 1993),
  • Sergio (ESF 2002) en Lisa Del Bo (ESF 1996),
  • Tom Dice (ESF 2010) en Kato Callebaut,
  • André Vermeulen (ex-commentator) en Micha Marah (ESF 1979),
  • Vanessa Chinitor (ESF 1999) en haar toenmalige choreograaf Patrick De Coninck
  • Twee onbekende Songfestivalfans

In de muzikale laatavondshow Amai zeg wauw! van Otto-Jan Ham krijgt het Songfestival ook de nodige aandacht. Op 6 mei schuift Laura Tesoro (ESF 2016) mee aan tafel als centrale gast.

Radio2 & MNM

MNM en Kinepolis organiseren dit jaar een heuse Eurovision watchparty in bioscoopzalen in Hasselt, Gent, Antwerpen, Luik en Brussel. Geen Barbie of Oppenheimer op de schermen, wel de grote finale van het Songfestival op 11 mei. Tickets zijn via deze link te koop.

Op Radio2 benebene (te horen via DAB+ en VRT MAX) en op Radio2 zijn dan weer de hele week een hoop Songfestivalklassiekers te horen.

Radio2 voorziet zoals gewoonlijk een divers aanbod rond het Eurovisiesongfestival in hun programmatie. Starten doen we al op zondag 5 mei. Twee voormalige Songfestivaldeelnemers, Lisa Del Bo (ESF 1996) en Gustaph (ESF 2023), nemen het dan tegen elkaar op in de Radio2 top2000 kwis.

De perfecte aanloop naar de grote finale van het 68ste Eurovisiesongfestival is de Radio2 Songfestivaltop op zaterdagnamiddag 11 mei. Vanaf  13.00 uur galmen op Radio2 de beste Songfestivalnummers aller tijden door de boxen. De luisteraars bepalen zelf wie in deze lijst opduikt door tijdens de Songfestivalweek op hun favorieten te stemmen op de website van Radio2.

Een dagje eerder, op vrijdag 10 mei om 13.00 uur, staat de Radio2 benebene songfestival 50 gepland. In deze lijst zijn enkel Belgische Songfestivalinzendingen terug te vinden.

De presentator van de ochtendshow Goeiemorgen morgen! mag zelf dan wel in Malmö zitten, toch krijgt het Songfestival nog de nodige aandacht. Peter Van de Veire deelt iedere dag verhalen uit de backstage, blikt vooruit op de uitzendingen en volgt de kandidaten. Ook de luisteraars van MNM zullen Peter regelmatig te horen krijgen met updates uit Malmö.

Advertentie