België

BELGIEMALMO 2024

Wie is Mustii, Belgische kandidaat voor Songfestival 2024?

Neen, het is niet de gekende geanimeerde kat in rode outfit. Daarvoor is er een i te weinig; de Belgische driekleur in Malmö zal vertegenwoordigd worden door Mustii aka Thomas Mustin. Wie is deze 32-jarige all-roundartiest? In dit artikel lees je meer over Mustin.

Eerst en vooral: de selectie van Mustii is op twee vlakken verrassend. Ten eerste omdat de Franstalige omroep al in augustus 2023 met de naam voor mei 2024 komt, oftewel negen maanden op voorhand. Zelfs voor Belgische normen is dat buitengewoon vroeg. Maar ten tweede is het de allereerste keer sinds 2011 (!) dat de RTBF geen voormalige The Voice Belgique-kandidaat afvaardigt.

Op de talentenjacht komt ook in Franstalig België meer en meer sleet, met al tien seizoenen op de teller en afkalvende animo. De finale van het tiende en recentste seizoen klokte af op slechts 250.000 kijkers en nadien werd een pauzejaar ingelast. Wel is een elfde seizoen bevestigd, dat dit najaar start op La Une.

Een gevestigde naam

Of met de interne selectie van Mustii een definitief einde is gekomen aan het gebruik van The Voice als officieuze Waalse preselectie, zal de toekomst dus moeten uitwijzen. Wel is dus duidelijk dat de RTBF het aandurft om een nieuwe weg in te slaan voor het Songfestival 2024 door voor het eerst sinds mensenheugenis een gevestigde naam te kunnen strikken.

Na Roberto Bellarosa, Loïc Nottet, Blanche, Eliot en Jérémie Makiese viel de keuze aan de andere kant van het gebouw in de Reyerslaan namelijk op de 32-jarige Thomas Mustin – daarmee is hij ook de oudste kandidaat die de RTBF stuurt sinds Patrick Ouchène aka Copycat in 2009. De poging tot Elvis-kloon was ten tijde van zijn deelname 42 lentes jong.

Kevin Fischer

Mustin studeerde in 2012 af met een diploma theaterstudies op zak van het Institut des arts de diffusion, een hogeschool in Louvain-la-Neuve. Hij had meteen een rolletje beet in A tort ou à raison, een populaire Franstalige dramareeks die naast op RTBF ook bij France 3 én bij de VRT te zien was.

Die eerste ervaring bracht de bal aan het rollen. Thomas Mustin vertolkte rollen in verschillende grote theaterproducties in Wallonië en Frankrijk en werd daarnaast een terugkerende acteur in verschillende films en televisieseries. Zijn bekendste rol tot dusver was die van het personage Kevin Fischer in het eerste seizoen van La trêve, een populaire misdaadserie die ook bij ons op het scherm was en sinds enkele jaren ook op Netflix te streamen valt.

play

Voor zijn filmervaringen mocht onze komende Songfestivalhoop in 2019 de prijs voor meest beloftevolle mannelijke acteur in ontvangst nemen. Hij kreeg die oorkonde tijdens de Magrittes, de filmprijzen van Franstalig België vergelijkbaar met de Vlaamse Ensors.

Koninklijk Circus

Intussen zette Mustin ook stappen richting een muziekcarrière. In 2014 versierde hij een platencontract bij Black Gizah Record. Zijn eerste single, The Golden Age, bleef in zowel de Vlaamse als Waalse hitlijst hangen in de tipparade.

play

Twee jaar later kwam met The Darkest Night zijn eerste EP uit. Na in het voorprogramma van zangeres Alice on the Roof te hebben gestaan, begint hij vanaf datzelfde jaar, 2016 dus, ook solo op te treden in steeds grotere zalen en festivalweides. Voor zijn eerste concert in het Brusselse Koninklijk Circus krijgt hij lovende kritieken. In december dat jaar krijgt hij, als kers op de taart, de prijs voor meest beloftevolle artiest tijdens de D6bels Music Awards, zeg maar de Franstalige MIA’s.

Shakespeare

Sindsdien blijft Mustin aan de weg timmeren als acteur op het theaterpodium, het kleine én het grote scherm en als singer-songwriter. Hij speelde mee in verschillende bekende producties zoals de serie Unité 42 en Shakespeares Hamlet. Als zanger bracht hij twee albums uit. Zowel 21st Century Boy in 2018 als It’s Happening Now vier jaar later haalden de top 5 van de albumlijst. 21st Century Boy werd ook zijn meest succesvolle single tot hiertoe, met een negende plek als toppositie in de Franstalige Ultratop 50.

play

Mustii blijft zijn popmuziek bewerkstelligen en speelde op verschillende festivals zoals Les ardentes en Les nuit botaniques, en drie keer in een uitverkochte Ancienne Belgique. 2024 belooft een nieuw grand cru-jaar te worden voor de artiest. Niet alleen brengt hij een derde album uit en is hij in de bioscoop te zien in de film La nuit se traîne, hij zal ook terugkeren als jurylid in Drag Race Belgique, de Franstalige versie van het internationale succesformat waarin dragartiesten playbacken voor hun leven.

En we zouden bijna vergeten dat hij tussen dat allemaal door ook nog naar het Songfestival in het Zweedse Malmö afreist onder Belgische vlag. In februari 2024 weten we met welke song dat zal zijn. Dan zal ook gekend zijn of Mustii in de 1e halve finale op dinsdag 7 mei of in de 2e halve finale op donderdag 9 mei 2024 deelneemt.

Advertentie