Malmö 2024

MALMO 2024

Afvallers 1e halve finale Songfestival 2024 reageren: ‘Beïnvloed door politieke factoren’

Dinsdagavond streden vijftien deelnemers tijdens de eerste halve finale van het Songfestival om tien plekken in de finale. Voor vijf deelnemers zit het Eurovisiesongfestival van 2024 er dus al weer op. Verschillende artiesten hebben inmiddels gereageerd.

Tijdens de eerste halve finale op dinsdag kregen Polen, IJsland, Moldavië, Azerbeidzjan en Australië te weinig stemmen en mogen ze dus alweer huiswaarts keren.

Natalia Barbu

De Moldavische Natalia Barbu, die in 2007 nog op de tiende plek eindigde op het Songfestival, mag zich dus opmaken voor haar terugreis. De zangeres is niet blij en suggereerde tegenover website Moldova1.md dat de wedstrijd werd beïnvloed door politieke factoren.

‘Het is heel politiek en het maakt niet uit, want mijn liedje gaat over licht, het gaat over schoonheid en ik ben ervan overtuigd dat ik veel mensen heb geraakt, maar deze wedstrijd gaat waarschijnlijk niet alleen daarover’, vertelt Natalia.

Toch uitte de zangeres ook dankbaarheid voor haar deelname. ‘Ik dank God voor deze ervaring zelf. Het was leuk. Ik denk dat ik hier niet voor niets terecht ben gekomen. Vanaf nu begint er een nieuwe en mooie fase in mijn carrière en in mijn leven.’

Electric Fields

Ook de Australische deelnemer, Electric Fields, blikte al terug op de halve finale.

Op X valt te lezen: ‘Het optreden van gisterenavond was zo leuk en het publiek was ongelooflijk! We zijn zo trots op wat we hebben gedaan. We zijn voor altijd dankbaar om hier te zijn en ons lied, onze prestaties en onze cultuur met iedereen te delen.’

De Yidaki-speler die samen met het Australische duo op het podium stond, reageert ook via zijn Instagram. Op zijn borst droeg hij een afbeelding van een watermeloen. Een watermeloen deelt zijn kleuren met de kleuren van de vlag van Palestina.

Via zijn Instagram-account licht hij de keuze voor deze afbeelding toe waarin hij zijn steun betuigt aan Palestina.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Fred Leone (@fredleone)

De uiting is aan het gezag van de EBU voorbij gegaan. De Ierse deelnemer Bambie Thug moest de woorden die ze op hun lichaam had geschreven, aanpassen. Daarnaast ‘betreurde’ de EBU het statement van Eric Saade, die een gastoptreden verzorgde en hierbij een keffiyeh droeg.

EBU ‘betreurt’ statement Eric Saade tijdens optreden Songfestival

Hera Björk

Ook de IJslandse Hera Björk plaatste inmiddels een reactie via haar Instagram: ‘Zo dankbaar voor deze geweldige reis. Hoewel we deze keer de finale niet haalden, zijn de liefde, steun en energie die we voelden onvergetelijk.’

Geen reacties uit Polen Azerbeidzjan

Ook de kandidaten uit Polen en Azerbeidzjan zien we zaterdag niet terug in de finale. Zij hebben nog niet in het openbaar gereageerd op hun uitschakeling. Zodra zij reageren, wordt dit artikel aangevuld.

Advertentie