Malmö 2024

MALMO 2024

Deze tien landen gaan door uit 1e halve finale Songfestival 2024

One down, two to go. Op dinsdag 7 mei 2024 vond vanuit het Zweedse Malmö de eerste halve finale plaats van het Eurovisiesongfestival 2024. Van de vijftien deelnemende landen kregen de tien onderstaande groen licht voor de finale, zaterdag 11 mei:

De grote topfavorieten kregen groen licht, waaronder Baby Lasagne uit Kroatië (foto) en alyona alyona en Jerry Heil uit Oekraïne. Ook Bambie Thug uit Ierland, die zich doorheen de repetities had opgewerkt als een van de favorieten, zien we zaterdag terug in de finale. Het eiland plaatste zich voor het eerst sinds 2018 voor de finale.

Komen ook opnieuw aan bod in de grote finale nu zaterdag: Silia Kapsis uit Cyprus, Teya Dora uit Servië, Silvester Belt uit Litouwen, Raiven uit Slovenië, Windows95man uit Finland, Iolanda uit Portugal en Tali uit Luxemburg. De kijkers thuis trakteerden onze kleine oosterburen bij hun eerste deelname in ruim dertig jaar tijd meteen weer op een finaleplek.

Aan de andere kant van het spectrum kwam er slecht nieuws voor Luna uit Polen, de duo’s uit Azerbeidzjan en Australië en de terugkerende Hera Björk uit IJsland én Natalia Barbu uit Moldavië. Het is daarmee de eerste Songfestivalfinale sinds 2013 zonder artiesten die eerder al op het hoofdpodium stonden op het Songfestival.

Geen België en Nederland, maar niet getreurd: de Lage Landen komen pas donderdag 9 mei aan de bak in de tweede halve finale. Mustii en Joost Klein mogen zich dan bewijzen voor kijkend en stemmend Europa en de rest van de wereld. Vakjury’s stemmen sinds vorig jaar enkel nog mee in de finale.

Advertentie