Malmö 2024

MALMO 2024

Dit was 3e repetitiedag Songfestival 2024 in Malmö

Over exact acht dagen barst het Songfestivalgeweld in alle hevigheid los. Intussen zijn de meeste kandidaten op Zweedse bodem geland om zich volop voor te bereiden op hun moment de gloire. Songfestival.be brengt elke dag om 19.00 uur een overzichtsartikel met de laatste updates over de repetities.

Vandaag kwamen de eerste acht deelnemende landen uit halve finale 2 aan de bak. De artiesten krijgen elk exact een halfuur tijd om te repeteren, ruim voldoende om hun nummertje drie keer op te voeren. De kledij die we tijdens deze eerste opvoering te zien krijgen betekent niet hoofdzakelijk de definitieve outfit te zijn. Korte fragmenten van de eerste optredens worden, net zoals de voorbije twee jaar, via het officiële Eurovision-kanaal op TikTok de wereld ingestuurd.

Ons verslag van de tweede repetitiedag, op zondag 28 april, lees je hier:

Dit was 2e repetitiedag Songfestival 2024 in Malmö

Malta| Sarah Bonnici – Loop 

Dat de stiletto’s van arme Sarah amper de led-vloer van het Songfestivalpodium zullen raken. Dat kunnen we concluderen uit de eerste beelden die van haar repetitie zijn vrijgegeven. De zangeres voert samen met haar halfnaakte dansers een hele turnoefening op, wat we ook al in de nationale finale en preparties zagen.

De beentjes van Sarah gaan voortdurend de lucht in en pakt uit met een – jawel – geblinddoekte flip. Hopelijk vertonen haar zangnoten hierdoor geen even spectaculaire hoogtes en laagtes.

Bonnici haalt niet enkel haar zilverkleurige bodysuit uit de kast, maar brengt ook veel vuurwerk mee. Het is duidelijk dat Malta alles uit dit optreden probeert te halen. Helaas is er in het lied zelf veel minder tijd en moeite gestoken.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Malta:

@eurovision Malta’s @Sarah Bonnici has got the m-m-m-moves 🇲🇹 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Albanië| Bessa – Titan

‘Wat Joost Klein kan, dat kan ik ook’. Zou Bessa daaraan gedacht hebben toen ze ook voor puntschouders koos? Haar strakke, blauwe outfit valt alvast op. Al had de couturier duidelijk geen tijd om de kledij aan elkaar te naaien, waardoor verschillende touwen het op zijn plaats moeten houden.

Voor de rest veel volk op het podium. Bessa heeft backings en dansers meegebracht. Alles om het podium op te vullen. Op de foto hieronder lijkt het of Bessa een van die danseressen Mega Mindy-gewijs onder hypnose brengt. De act lijkt weinig betekenisvol te zijn, mooi passend bij Titan als nummer.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Albanië:

@eurovision A TITAN of a first rehearsal from Albania’s @Besa 🇦🇱 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Griekenland| Marina Satti – ZARI

Marina schuimde geen preparties af. Ze start dus als een onbeschreven blad aan haar repetitie. De Grieken brengen van in het begin veel kleur en energie op het podium. Samen met haar dansers toont Satti ons strakke street moves. Marina from the block, is het thema.

Volgens de verslaggeving ter plaatse gebruikt Griekenland veel close-ups en led-visuals die meedeinen op de harde beats die je in ZARI hoort. Als een duiveltje uit een doosje doet Marina haar volkse voornaam plots alle eer aan door à la Les Lacs du Connemara met zakdoeken te zwieren die het trouwfeest van tante Marleen uit Zelzate in vuur en vlam zouden zetten.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Griekenland:

@eurovision Put your hands up! @SATTI just achieved pop perfection at Greece’s first rehearsal 🇬🇷 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Zwitserland| Nemo – The Code

Alle ogen gericht op de nummer één bij de bookmakers; Nemo uit Zwitserland. De outfit van Nemo valt meteen op. Het lijkt op een eerbetoon aan een queer Sinterklaas (helaas is de baard naar Nemo’s hals gezakt) gemixt met dit figuurtje uit een nostalgische kinderreeks. Of is de artiest in een nest flamingo’s gevallen? Hoe dan ook: Nemo houdt van dons, en daarmee bedoelen we niet noodzakelijk de Letse kandidaat van dit jaar.

In hun opvallende outfit staat Nemo op een grote, bewegende bosu ball, dat je vanuit de fitness kent. Nemo houdt goed stand, blijft bij stem en laat hun energie de vrije loop. Dankzij de ongeziene maar vooral knotsgekke bewegingen zal Nemo ongetwijfeld de aandacht van de kijker kunnen vasthouden, hopelijk voor de juiste redenen.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Zwitserland:

@eurovision When @nemothingsss said “Welcome to the show,” they meant it! Here’s how their first rehearsal looked 🇨🇭 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Tsjechië | Aiko – Pedestal

Tegen alle verwachtingen in heeft Aiko géén pedestal meegenomen naar Malmö! Ze maakt wel goed gebruik van de bewegende kubussen die onderdeel van het podium zijn én van de vuurmachine. Haar outfit laat mede dankzij de doorkijkstofjes weinig aan de verbeelding over, maar het blijft classy.

Volgens de verslaggeving ter plaatse, heeft de delegatie van Tsjechië een soort van bijsluiter uitgedeeld. Daarin staat het idee achter de act uitgelegd. Aiko en haar vier danseressen beelden blijkbaar de vijf fases van liefdesverdriet en rouw uit. Zijnde ontkenning, boosheid, discussie, depressie en acceptatie, dat laatste uitgebeeld door Aiko zelf.

Het zou best kunnen dat de zangeres deze fases opnieuw mag beleven als ze niet doorstoot naar de finale. Al zette Aiko best een goede repetitie neer.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Tsjechië:

@eurovision You say icon, we say @Aikomakesmusic! Either way, there’s no coming down off that Pedestal 🇨🇿 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Oostenrijk| Kaleen – We Will Rave

Kaleen heeft al ervaring op het Songfestival, als choreografe maar ook als stand-in tijdens de technische repetities. Dat is er aan te merken. De artieste gebruikt de eerste repetities waarvoor ze dienen: testen en bijsturen. Zo heeft Kaleen verschillende outfits mee. Ze wandelt haar rave-feestje namelijk binnen als een echte Gooische vrouw, inclusief chique jas. Daaronder draagt ze een blinkend pakje en héél hoge laarzen.

Op het podium zien we een omgekeerde piramide waaruit laserstralen schieten. In de discotheek van Kaleen zijn naast zijzelf ook nog vier andere dansers aanwezig. Samen voeren ze een tot in de puntjes uitgewerkte choreografie op. Genoeg om de kijker in te pakken?

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Oostenrijk:

@eurovision Rum-di-dum-dum rehearsals have started for Austria, and the lasers are out for @kaleenmusic 🇦🇹 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Denemarken| Saba – Sand

Soms kan het ook simpel zijn: de act van Saba die we in de Deense preselectie zagen, is gemaakt voor een Songfestivalpodium. We zien dus een zo goed als identieke kopie. Zelfs de outfit lijkt gewoon opnieuw uit de kast geplukt.

Saba kan zich vanop haar platformpje helemaal concentreren op haar zangpartij. Veel horen en zien we niet, maar het klinkt toch al behoorlijk sterk. Als je Saba naar haar broekzakken ziet grijpen, is ze niet opzoek naar een ros centje voor in het winkelkarretje van de Zweedse Lidl, nee, uiteraard tovert ze écht zand te voorschijn. Tijdens een van de andere repetitiebeurten experimenteren de Denen volop met de rookmachine.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Denemarken:

@eurovision @SABA got to have her first run-through of SAND at Malmö Arena, and it was an epic display 🇩🇰 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Armenië| Ladaniva – Jako

De grootste verrassing kwam op het einde van deze repetitiedag. De vraag vooraf: lukt het de Armenen om de uitgelaten Armeense sfeer uit hun videoclip over te brengen naar het podium? Blijkbaar wel! Jaklin en Louis van Ladaniva hebben niet alleen extra muzikanten en eigen verhoogjes meegebracht, je ziet zelfs grote kippen lopen tijdens hun optreden.

Gelukkig voor ons, en voor de gemiddelde militant van Gaia, zijn die kakelende schepsels enkel op de led-schermen te zien. Door veel kleur en traditionele elementen te tonen op die schermen, kom je in een zeer warme en leuke sfeer terecht. Wie overigens niet lijkt te kakelen is Jaklin, die met gemak haar liedje zingt. De kans is groot dat de kippetjes hun ei ook op zaterdagavond mogen leggen.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Armenië:

@eurovision Bags of energy and bursts of colour – @LADANIVA ♬ original sound – Eurovision

Advertentie