Malmö 2024

MALMO 2024

Dit was 2e repetitiedag Songfestival 2024 in Malmö

Over exact negen dagen barst het Songfestivalgeweld in alle hevigheid los. Intussen zijn de eerste kandidaten op Zweedse bodem geland om zich volop voor te bereiden op hun moment de gloire. Songfestival.be brengt elke dag om 19.00 uur een overzichtsartikel met de laatste updates over de repetities.

Vandaag kwamen de laatste acht deelnemende landen uit halve finale 1 aan de bak. De artiesten krijgen elk exact een halfuur tijd om te repeteren, ruim voldoende om hun nummertje drie keer op te voeren. De kledij die we tijdens deze eerste opvoering te zien krijgen betekent niet hoofdzakelijk de definitieve outfit te zijn. Korte fragmenten van de eerste optredens worden, net zoals de voorbije twee jaar, via het officiële Eurovision-kanaal op TikTok de wereld ingestuurd.

Ons verslag van de eerste repetitiedag, op zaterdag 27 april, lees je hier:

Dit was 1e repetitiedag Songfestival 2024 in Malmö

IJsland | Hera Björk – Scared of Heights

Gehuld in een crèmekleurig glitterensemble trapte de IJslandse Eurovisierecividiste de tweede repetitiedag op gang. Björk wordt geflankeerd door vijf achtergronddansers en -zangers en het podiumdecor bevat een grote showtrap waar Bart Kaëll jaloers op zou zijn. In feite is dit vooral een gepimpte versie van het optreden dat we eerder zagen in preselectie Söngvakeppnin.

Rood is de dominante kleur in de achtergrond, inclusief de felle laserlichten die druk in het rond vliegen om toch maar iets te laten gebeuren op de scène. Vocaal valt er weinig op te merken; Hera Björk is een rasartieste die met overtuiging het telefoonboek kan zingen. Maar of kijkend Europa massaal de telefoon zal nemen om op IJsland te stemmen, is twijfelachtig.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet IJsland:

@eurovision All that glitters is indeed gold when it comes to Eurovision royalty @Hera Björk 🇮🇸 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Slovenië | Raiven – Veronika

Ook de Sloveense delegatie borduurt lustig verder op wat we al zagen. Het concept uit de videoclip (‘Raiven staat/ligt/zit omringd door halfnaakte dansers’) wordt namelijk naadloos gekopieerd naar de Malmö Arena. Opvallend verschil: twee van de dansers zijn vrouwelijk.

Het eerder conceptuele nummer wordt in beeld gebracht met een onheilspellende led-achtergrond met daarop donderwolken en bliksemschichten die Jacotte Brokken maar wat graag zou willen gebruiken in haar aankomende weerpraatjes. Op het einde wordt Raiven door twee van de dansers naar boven getild. Klaar voor de brandstapel?

Kortom, veel hekserij maar weinig hocus-pocus. Dat ingangsexamen voor Zweinstein wordt nog een aartsmoeilijke klus, om over dat voor de Songfestivalfinale nog maar te zwijgen.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Slovenië:

@eurovision @raiven is soaring on the rehearsal stage in Malmö Arena 🇸🇮 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Finland | Windows95man – No Rules!

De Finnen serveren een nog veel duidelijkere kopie van het eerdere optreden uit de preselectie. Het enige wezenlijke verschil is het Windows 95-logo dat wazig gemaakt is op het shirt en petje van zanger Teemu Keisteri.

Samen met zijn kompaan Henri Piispanen en de twee dansers die we ook al in UMK zagen, wordt opnieuw gespeeld met de vraag of Windows95man nu ondergoed draagt of niet. Het antwoord zal je (niet) verbazen.

Bij een deel van de kijkers die het optreden op 7 mei voor het eerst zien, zal No Ruleszeker op de lachspieren werken. Maar of dat zich ook in stemmen en punten zal vertalen? De goede smaak van het Europese continent hangt ervan af.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Finland:

@eurovision Malmö Arena transforms into a denim dreamscape as @Windows95Man enters the chat 🇫🇮 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Moldavië | Natalia Barbu – In the Middle

De tweede ex-kandidate van de dag brengt wél nieuwigheden met zich mee. Een ten opzichte van 2007 quasi onherkenbare Natalia Barbu heeft haar ensemble muzikanten uit de preselectie thuisgelaten en staat drie minuten moederziel alleen op de imposante Zweedse bühne.

Barbu draagt een stijlvolle witte jurk met gaten op de juiste plekken en een split waar de BRT begin jaren 1980 protest tegen zou hebben aangetekend. Het geheel oogt wat als Xena: Warrior Princess die naar een galabal gaat. Uiteraard tekent de viool nog steeds present om ‘bespeeld te worden’.

Wetende dat het oog ook wat wil, lijkt vooral gewerkt te zijn aan een gevarieerde led-achtergrond. Daarop zien we afwisselend oceaanwater waaruit grote bellen komen, een bloesemboom die bladeren verliest en een tafereel dat gelijkenissen vertoont met de ontploffing van de Apollo 13-raket. Een finaleplek hiervoor wordt zeer lastig.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Moldavië:

@eurovision @Natalia Barbu official sings, plays strings and finds her wings, all at Moldova’s first rehearsal 🇲🇩 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Azerbeidzjan | Fahree ft. Ilkin Dovlatov – Özünlə apar

Ook the land of fire is een andere koers opgevaren ten opzichte van eerdere beelden. Van oorlogsprinsessen gaat het naar een Star Wars-achtig thema waarbij grijstinten en zwart primeren, zowel bij artiesten Fahree en Ilkin als in de led-achtergrond. Die lijkt geïnspireerd door elke stockfoto over artificiële intelligentie die Google Afbeeldingen je aanreikt. Van de kleurrijke vista’s uit de videoclip blijft hoegenaamd niets over.

Er valt relatief weinig op te merken over de eerste doorloop van Özünlə apar, maar dat dreigt tegelijk ook de grootste zwakte te worden van het Azerbeidzjaanse totaalpakket voor 2024. Het geheel oogt letterlijk en figuurlijk, tja, grijs en dreigt daarom al gauw te verdrinken tussen het andere geweld uit deze halve finale – tenzij the force meewil natuurlijk.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Azerbeidzjan:

@eurovision Glittering graphics and powerhouse vocals, @Fahree feat. @İlkinDövlətov have got rehearsals in hand 🇦🇿 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Australië | Electric Fields – One Milkali (One Blood)

De heren van Electric Fields worden voor de gelegenheid geflankeerd door vier andere artiesten, waaronder een didgeridoospeler. Zonder twijfel is dit de meest authentieke inzending die Australië ooit gestuurd heeft, maar daarmee wellicht voor een aantal kijkers ook de meest bevreemdende.

Terwijl toetsenist Michael vooral veilig achter de keyboards blijft, zien we hoe zanger Zaachariaha is uitgedost in een opvallende creatie die mits enige verbeelding op een witte ui gelijkt. Achter de artiesten zien we geregeld het woord milkalila, dat prominent in de tekst aanwezig is, aangevuld met een bonte, hypnotiserende kleurenexplosie die de grens tussen led en lsd doet verdampen.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Australië:

@eurovision @Electric Fields are lighting up rehearsals for Australia in Malmö 🇦🇺 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Portugal | Iolanda – Grito

Weinig nieuws onder de Portugese zon dit jaar. Zangeres Iolanda brengt haar (ge)schreeuw* op een nagenoeg identieke wijze als in Festival da Canção met wat angstvallig veel lijkt op dezelfde vijf dansers met een dito choreografie en gebroken wit als dominante kleur in het geheel.

Grito is een eerder artiestiek nummer dat vooral baat zou hebben bij meestemmende juryleden. In een halve finale met enkele grote kleppers en aandachtstrekkers én enkel publieksstemming, dreigt het moeilijk te worden voor dit Portugese optreden om voldoende boven het maaiveld uit te kunnen steken.

(* Toegegeven, eerder oneerbiedig, want vocaal kunnen menig andere zanger een puntje zuigen aan wat we hoorden bij Iolanda. Als het goed is, zeggen we het ook!)

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Portugal:

@eurovision Shout all about it! @iolanda is sending sparks flying in rehearsals 🇵🇹 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Luxemburg | Tali – Fighter

De terugkerende Luxemburgers mogen de keet afsluiten. Zowel het arrangement als het optreden van Fighter ondergingen een metamorfose in verhouding tot de preselectie van eind januari. Tijdens haar eerste repetitie zien we Tali in een eerder anoniem zwart catsuit – misschien niet toevallig dan ook dat we in de led-achtergrond op een gegeven moment een groot katachtig dier zien opdoemen.

Tali wordt geflankeerd door vijf dansers die meer kleur brengen met hun losse maar toch stijlvolle ensembles. Op het einde is het uiteraard nog pyro o’clock en volgt het nodige vuurwerk om Fighter kracht bij te zetten. Dit moet volstaan voor een finaleplek, maar indruk maken in de finale zal het kleinste Beneluxland wellicht niet.

TikTok-snippet Luxemburg:

@eurovision Come for the song, stay for the pyro. @Tali is proving she’ll never let us down 🇱🇺 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Lees alles over alle kandidaten voor het Songfestival 2024 in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Albanië

candidateflag

Armenië

candidateflag

Denemarken

candidateflag

Frankrijk

candidateflag

Griekenland

candidateflag

Letland

candidateflag

Luxemburg

candidateflag

Noorwegen

candidateflag

Oostenrijk

candidateflag

Portugal

candidateflag

San Marino

candidateflag

Slovenië

candidateflag

Tsjechië

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zwitserland

Advertentie