Malmö 2024

MALMO 2024

Israëlische Songfestivaldelegatie beschuldigt anderen van haat

Er is al veel gezegd over de sfeer achter de schermen op het Eurovisiesongfestival 2024. Nu laat ook de Israëlische delegatie van zich horen. Die zegt dat ze door andere aanwezige delegaties gehaat werd.

In een statement aan BBC News zegt de Israëlische delegatie daar het volgende over.

Dit jaar werd de Israëlische delegatie geconfronteerd met immense druk en een ongekende vertoning van haat, met name van andere delegaties en artiesten, publiekelijk en collectief, alleen vanwege het simpele feit dat we Israëli’s zijn en dat we daar waren.

Tijdens de hele reis hield de delegatie echter vast aan een waardige en respectvolle benadering van artiesten en andere delegaties en streefde ze ernaar om eenheid rond muziek te bevorderen, terwijl ze zich aan de regels van de competitie hielden, in tegenstelling tot sommige andere delegaties.

Songfestivalorganisator EBU zei eerder al dat het betreurt dat sommige delegaties niet de geest en de regels van de competitie respecteerden. Landen noemde EBU daarbij niet.

Ook onvrede bij andere delegaties

Na afloop van het Songfestival deelden ook andere delegaties en artiesten hun mening over wat zich achter de schermen afspeelde. Zo werd de deelname een ‘traumatische ervaring’ genoemd of overwogen deelnemers tot op het laatste moment zich terug te trekken.

Joost Klein zou dan weer lastiggevallen zijn door de Israëlische delegatie, zo moet blijken uit onderstaand filmpje, al zegt EBU dat dit niks te maken heeft met zijn diskwalificatie. Tijdens het festival klaagden meerdere deelnemende omroepen ook al bij EBU over de ‘gespannen, onveilige sfeer’, waaronder de Nederlandse omroep AVROTROS.

Moroccanoil

Het Israëlische Moroccanoil, volgens velen de reden dat Israël deel mocht nemen aan het afgelopen Eurovisiesongfestival, lijkt in 2025 alvast terug te keren als hoofdsponsor van het festival. Dat blijkt uit een bericht dat het merk op zijn officiële Songfestivalwebsite geplaatst heeft.

Advertentie