Malmö 2024

MALMO 2024

Nikkie de Jager geeft Nederlandse ‘twelve points’ vanuit Friesland

Live vanuit Leeuwarden in de provincie Friesland maakt Nikkie de Jager dit jaar de punten bekend van de Nederlandse vakjury op het Songfestival in Malmö. Naast de voormalige Songfestivalpresentatrice van 2021 zullen ook enkele ex-deelnemers punten uitdelen namens de jury.

Songfestivalweblog schrijft dat Nikkie de Jager de punten van de Nederlandse vakjury bekend maakt vanuit het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Aan sfeer zal het niet ontbreken, want de finale zal daar op grote schermen uitgezonden worden.

Niet Hilversum maar Leeuwarden

De verhuizing van Hilversum naar Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, heeft te maken met de Friese achtergrond van Joost Klein. Het plan kwam van oud-presentator Sipke Jan Bousema. Samen met de provincie Friesland, de gemeente Leeuwarden en een aantal andere organisaties wordt op 11 mei de Europaparty georganiseerd waar zo’n zesduizend mensen terecht kunnen. Ook werd AVROTROS gepolst om de puntentelling voor deze keer te verhuizen naar Leeuwarden.

‘Waanzinnige eer’

In 2021 zei Nikkie, ook bekend als NikkieTutorials, al eens ‘Good evening Europe!’ als een van de presentatoren van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam.

Nikkie is alvast enthousiast: ‘Ik vind het een waanzinnige eer om dit jaar namens Nederland de punten te mogen geven. Nadat een droom uitkwam toen ik in 2020 en 2021 het festival mocht presenteren, bleef er altijd nog een kleine wens over: de punten! Nu mag ik eindelijk die befaamde woorden uitspreken: “Our twelve points go to …”’

In goed gezelschap 

In de finale komen 37 woordvoerders per land in beeld. Ze maken elk om beurt de jurypunten bekend. Het puntensysteem verloopt in de finale namelijk in twee delen, zoals je hier kan lezen.

Punten uitdelen, doet Nikki in goed gezelschap. Onder andere Songfestivalwinnaressen Helena Paparizou (Griekenland) en Jamala (Oekraïne) zijn al bekendgemaakt als spokespersons. De allereerste Luxemburgse punten sinds 1993 worden gepresenteerd door Désirée Nosbusch. Zij was in ’84 nog de presentatrice van het festival en was dit jaar het gezicht van de gloednieuwe preselectie van ons buurland.

play

Advertentie