Malmö 2024

MALMO 2024

Songfestival 2024 met 37 deelnemende landen

Het Eurovisiesongfestival van volgend jaar in Malmö telt 37 landen. Dat maakte organisator EBU dinsdag 5 december 2024 bekend. Dat zouden zelfs nog 38 landen kunnen worden. Er lopen namelijk gesprekken om Roemenië alsnog op de deelnemerslijst te krijgen.

Nu de deelnemerslijst bekend is gemaakt, kunnen we spreken over drie kleine verrassingen. De eerste gaat over Australië.

Omroep SBS Australia is slechts een geassocieerd lid van de EBU en nam telkens op uitnodiging deel aan de liedjeswedstrijd. Die langdurige overeenkomst liep dit jaar af. Het was onduidelijk of de Australiërs nog welkom waren op het feestje en of dat SBS zelf genoeg interesse had. Ja dus, Australië neemt deel.

Is er opnieuw niet bij: Noord-Macedonië. Terwijl het Songfestival 2024 wel was opgenomen in de planning van omroep MRT.

Nog geen zekerheid over Roemenië 

Ten slotte moeten we het stellen met 37 deelnemende landen, of te wel omroepen. TVR uit Roemenië (foto, deelnemer 2023) is daar voorlopig niet bij. Er waren al geruchten dat er in Boekarest problemen zouden zijn met het financiële plaatje. Die berichten waren blijkbaar niet uit de lucht gegrepen. EBU meldt dat er nog gesprekken lopen met TVR. De kans bestaat dat we dus van 37 naar 38 deelnemers gaan.

De grote terugkeer van Luxemburg  

Dat we net als dit jaar 37 landen tellen op het festival, is te danken aan Luxemburg. Voor het eerst sinds 1993 is ons buurland weer van de partij op het Songfestival. Omroep RTL organiseert in januari volgend jaar een grote voorronde om een inzending voor Malmö 2024 te selecteren.

Landen Songfestival 2024:

Bron: EBU

Advertentie