Malmö 2024

MALMO 2024

Songfestival 2024: van deze landen is deelname in Malmö nog onzeker

We weten al iets, over het volgende Eurovisiesongfestival in Malmö. De eerste kandidaat was zelfs al bekend nog vóór het nieuwe seizoen officieel van start ging op 1 september. Van nog een aantal landen is het een uitgemaakte zaak dat ze er in 2024 eveneens bij zijn, van een aantal andere is het nog even afwachten. We geven een overzicht.

De deadline voor omroepen om zich te melden voor deelname aan het Songfestival 2024, lag op vrijdag 15 september. Omroepen die zich gemeld hebben, kunnen zich alsnog zonder kosten terugtrekken tot en met 11 oktober. Van Duitsland, Estland, Italië, Luxemburg, Spanje en Zweden weten we al hoe en wanneer ze hun kandidaat gaan kiezen. Van anderen is deelname bevestigd maar is het wachten op een exacte datum. Over nog een aantal gonst het van de geruchten.

Klein vraagteken over Noord-Macedonië

Zo leek Monaco zich lange tijd op te maken voor een terugkeer doordat begin september een nieuw tv-kanaal van start ging. De hoop van de Songfestivalfans werd echter al vlug de grond ingeboord door de omroep zelf. Achter Noord-Macedonië staat nog een klein vraagteken. Het land was er in 2022 nog bij, bleef dit jaar afwezig maar lijkt zich alweer op te maken voor een terugkeer. In de plannen van omroep MRT voor de projecten voor 2024 is onder andere het volgende te lezen.

Het programma van de Macedonische Radio Televisie in 2024 zal ook in het teken staan van de deelname aan het Eurovisiesongfestival 2024 waar Macedonische muzikale waarden gepresenteerd zullen worden door middel van het deelnemende lied aan dit festival.

Buurland Bulgarije is eveneens nog maar een jaar afwezig van de liedjeswedstrijd. Op X blijft de omroep echter heel vaag op vragen van fans over een eventuele deelname in Malmö.

Financiële redenen

Montenegro was eveneens om financiële redenen afwezig in 2023. Bij omroep RTCG is het momenteel heel stil over budgetten voor een eventuele deelname aan het Songfestival. Of de omroep intenties heeft om in 2024 terug te keren, is dan ook nog heel onduidelijk.

Over Roemenië werd er dan weer op los gespeculeerd. Roemeens nieuwsmedium Libertatea leek te weten dat omroep TVR zich niet aan zou melden voor deelname in 2024, omwille van dezelfde reden waarom Montegro en Bulgarije er een jaartje niet bij waren. TVR gaf het volgende statement vrij.

Op dit moment is het onderwerp van de deelname van TVR en Roemenië aan het Eurovisiesongfestival van 2024 in Malmö niet besproken op het managementniveau van SRTv. Daarom is er nog geen beslissing over deze kwestie.

Nieuwe overeenkomst met Australië?

Wat Australië betreft, zal het afhangen van wat EBU beslist. Na een aantal eenmalige uitnodigingen kreeg omroep SBS het tijdelijk recht deel te nemen tot en met 2023. Die overeenkomst is nu dus afgelopen. Blijkt Voyager (foto) de laatste Australische deelnemer aan het Songfestival te zijn? SBS zelf laat het volgende weten.

Eurovisie is een gekoesterd onderdeel van de SBS-familie. De toekomstige deelname van Australië aan het Songfestival wordt momenteel besproken. We begrijpen dat Eurovisiefans zitten te wachten op een update en waarderen hun geduld terwijl we deze volgende stappen doorlopen. We zullen de details zo snel mogelijk bevestigen.

Hoeveel landen en welke dan precies deel zullen nemen aan het Songfestival in Malmö, komen we wellicht in de loop van oktober te weten.

Advertentie