Malmö 2024

MALMO 2024

‘Terugkerende Christer Björkman moet finale Songfestival met uur inkorten’

Nu de Amerikaanse versie van het Songfestival op een flop is uitgedraaid, richt tv-maker Christer Björkman zijn pijlen weer op de originele versie van het Eurovisiesongfestival. Björkman was in 2013, 2016 en 2017 al producer van de Eurovisieshows. Volgens Zweedse krant Aftonbladet krijgt de man in 2024 de zware taak om de Songfestivalfinale in te korten met een uur.

Het nieuws rond de comeback van Christer Björkman (zelf ex-deelnemer als zanger in ’92) werd bekendgemaakt op de officiële website van het Songfestival. Christer is aangeduid als Contest Producer, Per Blankens als TV Producer. Die laatste was ooit producer bij American Idol, een rol die hij nu ook opneemt bij de Zweedse versie van de talentenjacht.

Workshop in Berlijn

De twee heren werkten al samen bij twee edities van Zweedse voorronde Melodifestivalen, in 2006 en 2007. Hopelijk zitten de tv-makers nog altijd op dezelfde golflengte, want er rust een zware verantwoordelijkheid op hun schouders.

Aftonbladet schrijft dat, wat Björkman en Blankens trouwens lijken te bevestigen, de uitzending van de Songfestivalfinale korter moet in 2024. De show op zaterdag duurt tegenwoordig ruim vier uur, wat de Zweedse organisatie blijkbaar wil inkorten met één uur. Dat willen ze doen zonder te raken aan het spannende competitie-element van het Songfestival. De puntentelling dus.

Om die plannen kracht bij te zetten, organiseert EBU in Berlijn een workshop over het Songfestival. Daar zijn ook de delegatiehoofden, waaronder de Belgische Birgit Simal, aanwezig. Tijdens die workshop zal de duurtijd van de finale hoe dan ook hoog op de agenda staan.

Flop in Amerika

Naast producer zijn van het Songfestival, zal Christer Björkman zich ook nog bezighouden met de organisatie van een Latijns-Amerikaanse versie van het Eurovisiesongfestival. Dat idee ligt blijkbaar nog steeds op tafel.

Niet meer op tafel, maar eerder in de prullenmand, liggen de plannen om een tweede editie te organiseren van het American Song Contest.

Geen ‘American Song Contest’ in 2023

Het was voor die American dream dat Christer afscheid nam van zijn rol als Melfest-producer. Samen met zijn team slaagde hij erin om, in 2022, een eerste editie van dat Amerikaanse Songfestival op poten te zetten. Maar hoge kijkcijfers kwamen er niet, net zoals inzendingen die hits werden. In 2023 komt er alvast geen nieuwe editie.

Advertentie