OGAE

OGAE

Zweden wint ‘OGAE Second Chance Contest’

Het OGAE Second Chance Contest vond dit jaar plaats in het Franse Lille na een overwinning van Seemone met Tous les deux. Tweeëntwintig deelnemers uit nationale finales waagden hun kans. Het was de Zweedse Anna Bergendahl die met het nummer Kingdom Come de wedstrijd won.

Het was de vierendertigste editie van dit visuele evenement. Elk land dat zijn inzending voor het Eurovisiesongfestival zoekt via een nationale finale, kan hieraan meedoen. De OGAE-clubs (officiële fanclubs Songfestival) schuiven dan een inzending naar voor die het in de nationale finale niet gehaald heeft. De winnaar van de nationale selectie kan dus niet worden gekozen. Sinds 1999 mogen enkel landen met een nationale finale die uitgezonden wordt op televisie deelnemen aan het evenement. Het deelnemersveld bestond uit 22 landen. Er mochten echter een pak meer landen stemmen (39). De 17 landen naast de deelnemende landen zijn gastjury’s uit landen zonder nationale finale.

Resultaten 

De resultaten worden gegeven in dezelfde stijl als op het Eurovisiesongfestival gebeurt. Het werd een spannende avond, al was het wel al snel duidelijk welke landen voor de eerste plaats zouden strijden. Uiteindelijk wist Anna Bergendahl uit Zweden de eerste plaats te veroveren met het nummer Kingdom Come. Vorig jaar behaalde ze nog een derde plaats met Ashes to Ashes. Vervolgens kwam Finse Erika Vikman met haar Cicciolina op, weliswaar geruime afstand van Anna Bergendahl, een tweede plek terecht. De top drie werd vervolledigd door de Italiaanse zangeres Elodie met Andromeda. Op nummer 4 staat Albanië. Het land werd vertegenwoordigd door Elvana Gjata met Me Tana. In december 2019 greep zij net naast de winst in de Albanese voorronde wat leidde tot zeer veel controverse. De top 5 wordt afgesloten door Noorwegen. De viking Rein Alexander met One Last time werd in de finale van de hernieuwde preselectie uitgeschakeld. Ook daar was er veel controverse door storingen in het stemsyteem.

België kon niet meedoen dit jaar

Omdat de VRT Hooverphonic intern heeft aangeduid en er dus geen nationale voorronde werd gehouden, kan België niet deelnemen aan deze wedstrijd. Punten geven mochten de leden van OGAE Belgium echter wel doen als gastjury. Hieronder kan je de punten vinden die werden uitgedeeld:

1 punt voor Albanië
2 punten voor Kroatië
3 punten voor Estland
4 punten voor San Marino (Rest of the world)
5 punten voor Litouwen
6 punten voor Denemarken
7 punten voor Finland
8 punten voor Noorwegen
10 punten voor Italië
12 punten voor Zweden
Het eindklassement: 
1. Zweden: Anna Bergendahl – Kingdom Come – 344 punten
2. Finland: Erika Vikman – Cicciolina – 302 punten
3. Italië: Elodie – Andromeda – 253 punten
4. Albanië: Elvana Gjata – Me Tana – 230 punten
5. Noorwegen: Rein Alexander – One Last Time –158 punten
6. Denemarken: Jasmine Rose ft. RoxorLoops – Human – 149 punten
7. Oekraïne: Khayat – Call for Love – 118 punten
8. Roemenië: Roxen – Cherry Red – 113 punten
9. Litouwen: Moniqué – Make Me Human – 98 punten
10. Kroatië: Indira Levak – You Will Never Break My Heart – 92 punten
11. Israël: Eden Alene – Roots – 82 punten
12. Portugal: Bárbara Tinoco – Passe-Partout – 62 punten
13. Polen: Albert Černý – Lucy – 51 punten
14. Estland: Jaagup Tuisk – Beautiful Life – 47 punten
15. Tsjechië: Elis Mraz feat. Čis T – Wanna Be Like – 44 punten
16. Servië: Andrija Jo – Oči Meduze – 42 punten
17. San Marino (Rest Of the World): Senhit – Obsessed – 40 punten
18. Australië: Jaguar Jonze – Rabbit Hole – 24 punten
19. Letland: Katrīna Dimanta – Heartbeats – 9 punten
20. IJsland: Dimma – Almyrkvi – 4 punten
21. Slovenië: Lina Kuduzović – Man Like You – 0 punten
22. Armenië: TOKIONINE – Save Me – 0 punten

Zweden wint dus al voor de zeventiende keer het OGAE Second Chance Contest. Het winnende nummer kan je hieronder nog een keer beluisteren:

play

Advertentie