Opinie

OPINIE

Is Junior Eurovisiesongfestival voorbode van shows in mei?

Afgelopen zondag tijdens het Junior Eurovisiesongfestival hebben we misschien wel een voorsmaakje gekregen van wat we in mei tijdens het Eurovisiesongfestival zullen zien. Een hologram, artiesten in hun eigen greenroom in het thuisland, vooraf opgenomen optredens, publiek in bubbels en Martin Österdahl als executive supervisor.

Dat we Martin Österdahl, die afgelopen zondag debuteerde als supervisor, zullen zien in mei, is een zekerheid. Dat alle kandidaten vooraf een optreden op moeten nemen voor het geval ze niet live op zullen kunnen treden, weten we ook al. Voor de rest zal het afhangen van welk scenario de organiserende omroepen en EBU kunnen volgen. In een minder gunstig geval zal zoals in Polen enkel beperkt publiek in bubbels toegelaten worden met mondmaskers. Dankzij de camerastandpunten was niet te zien dat de concertzaal niet vol kinderen stond. De buitenlandse deelnemers waren niet in Polen en dat had de Poolse omroep opgelost met een mooi geanimeerde digitale vlaggenparade. Wanneer er maar twaalf landen deelnemen, kan ook gemakkelijk iedere deelnemer iets zeggen.

Niet kunstmatig

De show voelde niet kunstmatig aan. De kandidaten zaten dan wel apart, maar waren toch samen te zien op een groot tv-scherm in de arena. Dat was het enige wat misschien wat vreemd voelde, alsof het eigenlijk publiek was dat getoond werd. Maar wel een elegante oplossing. Sneu dat de zangeres uit Georgië alleen in haar greenroom zat, maar zij zit blijkbaar in quarantaine door een risicocontact. Dat zullen we in Rotterdam ook mee kunnen maken. Vandaar de vooraf opgenomen optredens. Hier en daar was wat kritiek over playback bij de juniors, maar dat zal, behalve voor de achtergrondzangers van sommige landen, in de volwassen versie niet het geval zijn omdat het simpelweg niet mag.

Dat de optredens op voorhand opgenomen waren, was er niet aan te zien. De overgangen waren heel vloeiend en het publiek juichte alsof de artiest op het podium stond. Ware het niet dat meteen daarna de betreffende greenroom getoond werd en de artiest daar al zat, anders zou het in het geheel niet opgevallen zijn.

Hologram

Intervalacts kunnen indien nodig zoals Duncan Laurence bij de Junioreditie optreden als hologram. Interactie met het publiek is er met een hologram uiteraard niet, maar het is leuk om eens te zien. Had ABBA trouwens niet al eerder gezegd dat zij enkel nog in die vorm op willen treden? Misschien een ideetje voor de Nederlandse omroepen?

De puntentelling ging te snel, maar dat is ook in de volwassen versie van het Songfestival het geval. De twaalf punten werden als enige mondeling uitgedeeld, maar het scherm verdween zo snel weer dat kijkers de kans niet kregen om de rest van de punten te bekijken. De winnares van vorig jaar Viki Gabor stond klaar met de winnaarstrofee op het podium, maar die zal opgestuurd moeten worden. Laat ons hopen dat die in mei gewoon weer overhandigd kan worden en in het andere geval kunnen misschien meerdere trofeeën klaar staan, bij de delegaties zelf telkens een?

Desondanks complimenten voor Polen voor de hoogtechnologische show met prachtige visuele effecten! Dat ze maar snel eens het grote festival mogen organiseren!

play

Dit is een persoonlijke opinie op naam van de auteur. Heb je zelf een prikkelende opinie over het Songfestival? Laat ze ons weten via [email protected].

Advertentie