Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020ALGEMEEN

‘Ahoy beste om meest complexe tv-shows in Nederland ooit in te organiseren’

Vrijdagmiddag 30 augustus werd met een filmpje op de Nederlandse tv-zenders NPO1 en NPO2 bekendgemaakt dat het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam zal plaatsvinden. Naar aanleiding van dat nieuws werd in Rotterdam om 15.00 uur een persconferentie gehouden werd, waarbij wij van Songfestival.be aanwezig waren.

Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, noemt het een opluchting dat het nieuws nu eindelijk bekend is. ‘Nu gaan we aan de slag,’ zo zegt ze. ‘De kamer ontplofte toen het verlossende telefoontje kwam,’ zegt Said Kasmi, wethouder van Rotterdam. ‘Ik weet niet hoe lang ik mijn stem nog ga hebben. Ik wil alvast de NPO bedanken voor het vertrouwen, we gaan ons best doen om er een spektakelevenement van te maken. Het was een heel spannende strijd, ik kan mij voorstellen dat het een teleurstelling is voor Maastricht.’

Cadeau

De stad Rotterdam kreeg van de organisatie van het Songfestival een cadeau, meer bepaald een tegel die voor de Ahoy komt te liggen. Zo is een symbolisch stukje van het Eurovisiesongfestival al in Nederland.

Levendige stad

Ook Jon Ola Sand, supervisor van het Songfestival, was aanwezig in Rotterdam. Hoe voelt het voor hem om er te zijn? ‘Het is niet de eerste keer dat ik hier ben,’ zegt hij. ‘Ik was hier twee keer eerder, onder andere voor het Junior Eurovisiesongfestival in 2007. Ik kijk er naar uit om de stad verder te ontdekken. De stad ziet er heel levendig uit, met mooie architectuur en leuke, vriendelijke mensen.’

Sietse Bakker, uitvoerend producent van het Songfestival in 2020, legt uit dat de voorstellen heel erg aan elkaar gewaagd waren en dat het daardoor zo spannend was.

Verbindend evenement

‘Er is gekeken naar de geschiktheid van de locatie. Het gaat om drie complexe tv-shows, de meest complexe die Nederland ooit georganiseerd heeft, en dan is Ahoy het meest geschikt. Complimenten aan Ahoy voor de enorme inzet de afgelopen weken en maanden. We hebben ook gekeken naar wat je rond de locatie kunt doen en naar de bijdrage van de stad. Ook Maastricht heeft ongelooflijk hun best gedaan maar uiteindelijk kan er maar één winnen’, voegde Sietse er nog aan toe.

Said Kasmi kon nog niet veel vertellen over de randactiviteiten, maar zei wel dat ze voor het Eurovision Village twee locaties in gedachten hebben die heel geschikt zijn. Hij vertelde dat het een verbindend evenement moet worden, waarbij zoveel mogelijk mensen betrokken moeten worden. Hij vindt ook dat Rotterdam het aan zichzelf verplicht is om te denken aan de mensen met een kleine portemonnee, zodat ook die mensen aan het feest kunnen deelnemen.

Vijftig jaar ervaring

Bij Ahoy zijn ze uiteraard heel blij dat ze het feest mogen huisvesten. ‘We hebben vijftig jaar ervaring met grote, verbindende evenementen. Ons evenementenhart gaat hier sneller van kloppen, we kijken er heel erg naar uit. Maandag gaan we aan de slag. Dan gaan we samen met de stad en de NPO praten over de agenda voor de komende weken.’ Sietse Bakker voegt er nog aan toe dat de presentatoren nog niet bekend zijn. ‘Dat is nog een verrassing, zoals er nog veel verrassingen te wachten staan.’

Financiën

Shula Rijxman laat weten tijdens de vragenronde dat het financiële een belangrijke rol gespeeld heeft en dat de financiën in het oog zullen blijven gehouden worden. Daarbij hopen ze nog op een bedrag van de overheid, want het festival moet een visitekaartje voor Nederland worden. In totaal is er 25 tot 30 miljoen euro nodig voor de organisatie.

De begroting is dus nog niet helemaal rond, dat kan pas in orde gebracht worden nu de gaststad bekend is. Het bedrag dat de stad Rotterdam voor het festival over heeft, blijft al zeker tot midden september nog geheim. Dat is zo afgesproken in de gemeenteraad. Al hoopt NPO op 15 tot 20 miljoen euro van het kabinet voor het festival te krijgen als bijkomend budget. De stad benadrukte nog eens dat het festival voor iedereen zo toegankelijk mogelijk moet worden en bekijkt daarom of bedrijven betrokken kunnen worden.

Tickets

De tickets, die als het van Sietse Bakker afhangt nog voor de feestdagen in december in de verkoop gaan, daar berichtten we eerder al over, moeten voor iedereen betaalbaar zijn. Er zal rekening gehouden worden met de kritiek op het festival in Israël, toen de ticketprijzen torenhoog waren.

Bekijk hier nog eens de volledige persconferentie:

Persconferentie – Rotterdam – Live

Live vanop de persconferentie in Rotterdam! De gaststad aan het woord.

Geplaatst door Songfestival.be op Vrijdag 30 augustus 2019


	   	

Advertentie