Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

De interne selecties: Welke landen moeten nog kiezen?

Naar aanloop van het Songfestival 2020 hebben al verschillende landen hun nationale voorronde afgerond en zijn er al 28 liedjes bekendgemaakt. Alleen San Marino heeft nog geen artiest naar buiten gebracht. Welke voorronde wanneer plaatsvindt en waar je deze kunt bekijken verschijnt iedere week in een artikel. In een aantal landen wordt geen nationale voorronde gehouden, maar wordt de artiest en het lied intern gekozen. Een mooi moment om ook deze even op een rijtje te zetten voordat op 9 maart alle liedjes bekend moeten zijn.

3 maart

De inzending van Georgië heet Take Me As I Am. Tornike Kipiani zal dat gaan vertolken. Maar hoe klinkt het lied? Dat weten we helaas nog niet helemaal. Er is namelijk al een klein stukje van het lied vrijgegeven, beluister het hieronder. Lang zal het echter niet duren voordat we het hele nummer horen, op dinsdag 3 maart tijdens een ochtendshow op de Georgische radio wordt het lied voorgesteld. Bij ons is het dan nog maar 4.30 uur in de ochtend. Dat wordt dus wakker worden met het lied van Georgië!

მალე…

Geplaatst door Eurovision Georgia op Zondag 1 maart 2020

4 maart

Woensdag 4 maart is een spannende dag voor onze Noorderburen. Dan wordt namelijk bekend gemaakt met wel nummer Jeangu Macrooy het gastland van dit jaar zal vertegenwoordigen. Eerder werd er al veel gespeculeerd over een aantal mogelijke nummers die al op YouTube te vinden zijn. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een van deze liedjes de Nederlandse inzending zal worden, het is dus afwachten geblazen.

Ook voor Zwitserland is 4 maart een belangrijke dag. Het land laat dan niet alleen weten wie er naar het Songfestival zal gaan, maar ook meteen met welk lied. Volgens de geruchten zou het om de half Albanese artiest Gjon’s Tears gaan. Het lied zou naar alle waarschijnlijkheid in het Frans en Albanees worden gezongen. De Zwitserse omroep plaatste eerder een video waarin ze voorbijgangers op de Zwitserse straten al stukjes van het lied lieten horen. Een van de luisteraars geeft duidelijk aan een andere taal te horen, waarvan hij niet weet welke het is. We zullen dus moeten wachten tot 4 maart op de bekendmaking.

5 maart

Voor Oostenrijk gaat de 34-jarige Vincent Bueno naar Rotterdam met zijn lied Alive. Dat werd eerder al naar buiten gebracht door de Oostenrijkse omroep ORF. Hoe het lied zal klinken, zullen we dus weten op donderdag 5 maart.

Niet alleen Oostenrijk, maar ook Ierland vond 5 maart een geschikte datum om de artiest en het lied die het land mogen vertegenwoordigen in 2020 aan de buitenwereld te laten weten. Volgens Iers delegatielid Philly McMahan zou het nummer een ‘Almighty Bop zijn en ‘iets wat we tot nu toe niet eerder hoorden op het Songfestival’.

San Marino was nog een groot mysterie tot het op 4 maart als laatste naar buiten bracht dat het op 5 maart bekend zal maken wie er met welk lied voor de microstaat naar Rotterdam zal afreizen. Over mogelijke artiesten werd wel al veel gespeculeerd. Zien we Valentina Monetta (ESF San Marino 2012, 2013, 2014 en 2017) misschien voor een vijfde maal op het Songfestival? Of sturen ze toch Senhit (ESF San Marino 2011) voor een tweede keer? Het valt af te wachten. Om 19.30 uur tijdens de nieuwsuitzending van SMRTV komen we meer te weten.

6 maart

Cyprus maakte de artiest al bekend, de 23-jarige Sandro zal voor het eiland in de Middellandse Zee op het Songfestivalpodium staan. De zanger met Duitse, Engelse en Griekse roots zal Running zingen in Rotterdam. Hoe het zal klinken, dat is weten we op vrijdag.

7 maart

Twee dagen na de bekendmakingen in Oostenrijk en Ierland, is het de beurt aan Bulgarije. Er werd al naar buiten gebracht dat VICTORIA voor het land naar Rotterdam zal afreizen. De zangeres maakte bekendheid in de Bulgaarse versie van The X Factor. Van het lied dat ze zal gaan zingen is bekend gemaakt dat het Tears Getting Sober heet ,meer nieuws dus op zaterdag 7 maart.

8 maart

Noord-Macedonië liet op 3 maart weten dat op 8 maart het lied bekend gemaakt zal worden. We weten al dat de zanger Vasil het land zal vertegenwoordigen met het lied You. Vorig jaar was hij nog achtergrondzanger voor Tamara Todevska die een record vestigde voor Noord-Macedonië en op een zevende plaats terecht kwam.

Nog niet bekend

Een aantal landen hebben nog niet exact laten weten wanneer de artiest en/of het lied bekend gemaakt zullen worden.

Azerbeidzjan is een van de landen die nog niet bekendmaakte wanneer het lied zal worden uitgebracht, ook de titel is nog onbekend. Wel mochten we al weten dat de 28-jarige Samira Efendi het land uit de Kaukasus zal vertegenwoordigen.

De andere eilandstaat in de Middellandse Zee, Malta, heeft ook nog niet bekend gemaakt wanneer het lied naar buiten wordt gebracht. De kandidaat is wel al gekozen. Destiny Chukunyere, de winnares van het Junior Eurovisiesongfestival 2015, won X Factor Malta en werd daarmee de Maltese kandidate.

De Russische omroep C1R maakte in de avond van 2 maart bekend dat de groep Little Big voor Rusland zal zingen in mei. Het lied is nog niet bekend, maar ook dit zal binnen zeer korte tijd bekend worden gemaakt.

Advertentie