Analyse
Is Songfestival 2021 meest diverse ooit?
Het lijkt erop dat we dit jaar een heel exotische editie van het Eurovisiesongfestival krijgen. Niet alleen zijn er kandidaten die een ander land dan dat van hen vertegenwoordigen, er zijn ook kandidaten met niet-Europese roots. Israël, Cyprus, Rusland en Australië rekenen we op zich voor de niet-Europese kandidaten niet mee, ondanks hun Aziatische ligging, omdat zij vaste Songfestivaldeelnemers zijn.
Dit zijn de kandidaten die een van de Europese landsgrenzen overgestoken hebben om op het Eurovisiesongfestival te kunnen zingen:
- Stefania: Nederlandse die Griekenland vertegenwoordigt;
- Gjon’s Tears: Kosovaar-Albanees die Zwitserland vertegenwoordigt;
- Elena Tsagrinou: Griekse die voor Cyprus zingt.
Hier een overzichtje van kandidaten op het Songfestival met (gedeeltelijke) roots buiten Europa.
Jeangu Macrooy
We beginnen met het gastland, de winnaar van 2019. Dit jaar wordt Nederland vertegenwoordigd door Jeangu Macrooy. Hij werd in 1993 geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. In 2014 verhuist hij omwille van zijn seksuele geaardheid en om een muzikale carrière na te jagen naar Nederland. Suriname hoorde tot 1975 bij Nederland (tot 1954 als kolonie) en was zo een van de overzeese Nederlandse gebieden. Het land ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika.
Barbara Pravi
Geboortenaam is Barbara Piévic. Heeft een Servische grootvader en een half Iraanse moeder.
Eden Alene
Eden Alene vertegenwoordigt Israël. Zij werd dan wel geboren in Israël, maar heeft Ethiopische ouders, uit een joodse gemeenschap die daar leeft. Haar ouders verhuisden los van elkaar naar Israël tijdens de aliyah van Ethiopië, dat is de emigratie van de Ethiopische joden naar Israël.
Benny Cristo
Deze zanger is geboren in het Tsjechische Pilsen, in het westen van het land, en vertegenwoordigt Tsjechië. Hij heeft een Tsjechische moeder en een Angolese vader.
Vincent Bueno
Vincent Bueno, voluit Vincent Mendoza Bueno, is van Oostenrijks-Filipijnse afkomst, maar geboren in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Hij vertegenwoordigt in Rotterdam zijn geboorteland. Vincents beide ouders zijn Ilocano, dat is de op twee na grootste Filipijnse etnolinguïstische groep.
Montaigne
De Australische vertegenwoordiger van dit jaar is een heel divers figuur, met maar liefst vijf verschillende achtergronden. Montaigne is geboren in Australië, maar ze heeft ook een Argentijnse, Filipijnse, Franse en Spaanse achtergrond.
Destiny Chukunyere
De Maltese vertegenwoordiger van dit jaar en winnares van het Junior Eurovisiesongfestival 2015 heeft een Maltese moeder, maar een Nigeriaanse vader.
Senhit
De Italiaanse zangeres die voor de tweede keer San Marino vertegenwoordigt, ze deed het al eerder in 2011 onder de naam Senit, werd dan wel geboren in Italië maar heeft Eritrese ouders.
Tusse
Deze 19-jarige Zweed werd geboren in Kinshasa, hoofdstad van de Democratische Republiek Congo.
Manizha
De Russische vertegenwoordigster werd geboren in Tadzjikistan (officieel de Tadzjiekse Socialistische Sovjetrepubliek). Op het moment dat Manizha geboren werd, was het land nog net deel van de Sovjetunie.
Meest divers
Om de vraag uit de titel te kunnen beantwoorden, moeten we natuurlijk vergelijken met andere jaren. We zijn tien jaar terug in de tijd gegaan en hebben geen Songfestivaleditie gevonden met meer kandidaten met (gedeeltelijke) niet-Europese roots. In 2019 hadden we nog Mahmood (Italiaans-Egyptisch), Serhat (Turks) en Katerine Duska (Grieks-Canadees). Daarvan zijn er al twee met roots uit twee landen en dat gebeurt dikwijls. Meestal gaat het dan om twee landen binnen Europa, waarbij die persoon een van beide landen vertegenwoordigt. In 2015 hadden we de Armeense supergroep Genealogy, waarvan vier leden niet van het Europese continent afkomstig waren.
Er zijn artiesten met roots zowel binnen als buiten Europa, zoals dus Mahmood en Katerine Duska. Het misschien wel bekendste voorbeeld is de winnares van 2012, Loreen, de Zweedse met Marokkaans-Berberse roots. Een traditioneel voorbeeld zijn de vele Griekse Cyprioten die Cyprus vertegenwoordigen. Er was Tamta in 2019 met ook Georgische roots en dit jaar de al eerder vernoemde Elena Tsagrinou.
Tot slot zijn er ieder jaar ook artiesten die een ander land dan het hunne vertegenwoordigen. Op dat vlak lijkt 2018 de kroon te spannen, met Alekseev, Eleni Foureira, Jessica Muscat, Jennifer Brening en Lukas Meijer.
Het lijkt er dus op dat 2021 het meest diverse Songfestivaljaar ooit is en de slogan Open Up helemaal waargemaakt wordt!