Analyse

ANALYSEROTTERDAM 2020

Is Songfestival 2020 meest diverse ooit?

Het lijkt erop dat we dit jaar een heel exotische editie van het Eurovisiesongfestival krijgen. Niet alleen zijn er kandidaten die een ander land dan dat van hen vertegenwoordigen, er zijn ook kandidaten met niet-Europese roots en we kijken ook eens naar het aantal mannen en vrouwen in de Songfestivaleditie van dit jaar. Israël, Cyprus, Rusland en Australië rekenen we op zich voor de niet-Europese kandidaten niet mee, ondanks hun Aziatische ligging, omdat zij vaste Songfestivaldeelnemers zijn.

Dit zijn de kandidaten die een van de Europese landsgrenzen overgestoken hebben om op het Eurovisiesongfestival te kunnen zingen:

 • Ben Dolic: Sloveen die Duitsland vertegenwoordigt;
 • Alessandro ‘Sandro’ Rütten: Duitser die Cyprus vertegenwoordigt;
 • Athena Manoukian: Armeens-Griekse die Armenië vertegenwoordigt;
 • Stefania: Nederlandse die Griekenland vertegenwoordigt;
 • Gjon’s Tears: Kosovaar-Albanees die Zwitserland vertegenwoordigt.

Hier een overzichtje van kandidaten op het Songfestival met (gedeeltelijke) roots buiten Europa.

Jeangu Macrooy

We beginnen met het gastland, de winnaar van vorig jaar. Dit jaar wordt Nederland vertegenwoordigd door Jeangu Macrooy. Hij werd in 1993 geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. In 2014 verhuist hij omwille van zijn seksuele geaardheid en om een muzikale carrière na te jagen naar Nederland. Suriname hoorde tot 1975 bij Nederland (tot 1954 als kolonie) en was zo een van de overzeese Nederlandse gebieden. Het land ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika.

Eden Alene

Eden Alene vertegenwoordigt Israël. Zij werd dan wel geboren in Israël, maar heeft Ethiopische ouders, uit een joodse gemeenschap die daar leeft. Haar ouders verhuisden los van elkaar naar Israël tijdens de aliyah van Ethiopië, dat is de emigratie van de Ethiopische joden naar Israël.

Benny Cristo

Deze zanger is geboren in het Tsjechische Pilsen, in het westen van het land, en vertegenwoordigt ook Tsjechië. Hij heeft een Tsjechische moeder en een Angolese vader.

Vincent Bueno

Vincent Bueno, voluit Vincent Mendoza Bueno, is van Oostenrijks-Filipijnse afkomst, maar geboren in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Hij vertegenwoordigt in Rotterdam zijn geboorteland. Vincents beide ouders zijn Ilocano, dat is de op twee na grootste Filipijnse etnolinguïstische groep.

Montaigne

De Australische vertegenwoordiger van dit jaar is een heel divers figuur, met maar liefst vijf verschillende achtergronden. Montaigne is geboren in Australië, maar ze heeft ook een Argentijnse, Filipijnse, Franse en Spaanse achtergrond.

Destiny Chukunyere

De Maltese vertegenwoordiger van dit jaar en winnares van het Junior Eurovisiesongfestival 2015 heeft een Maltese moeder, maar een Nigeriaanse vader.

Senhit

De Italiaanse zangeres die voor de tweede keer San Marino vertegenwoordigt, ze deed het al eerder in 2011 onder de naam Senit, werd dan wel geboren in Italië maar heeft Eritrese ouders.

Loulou Lamotte (The Mamas)

Geboren in Zweden, maar van Amerikaanse afkomst.

Ashley Haynes (The Mamas)

Amerikaanse, woont sinds september 2019 voltijds in Zweden.

Mannen-vrouwen

Diversiteit is niet alleen de afkomst van mensen. In tijden waarin in sommige landen nog volop gestreden wordt voor gelijke rechten voor vrouwen, kijken we graag ook eens naar de verdeling mannen-vrouwen. Van alle deelnemers zijn er vijftien mannen, zeventien vrouwen, zes groepen en twee duo’s. Van die groepen en duo’s is telkens nog eens 16 een man, 14 een vrouw. Dat brengt het aantal vrouwelijke deelnemers voor dit jaar op 31, net als het aantal mannen.

Meest divers

Om de vraag uit de titel te kunnen beantwoorden, moeten we natuurlijk vergelijken met andere jaren. We zijn tien jaar terug in de tijd gegaan en hebben geen Songfestivaleditie gevonden met meer kandidaten met (gedeeltelijke) niet-Europese roots. Vorig jaar hadden we nog Mahmood (Italiaans-Egyptisch), Serhat (Turks) en Katerine Duska (Grieks-Canadees). Daarvan zijn er al twee met roots uit twee landen en dat gebeurt dikwijls. Meestal gaat het dan om twee landen binnen Europa, waarbij die persoon een van beide landen vertegenwoordigt. In 2015 hadden we de Armeense supergroep Genealogy, waarvan vier leden niet van het Europese continent afkomstig waren.

Er zijn artiesten met roots zowel binnen als buiten Europa, zoals dus Mahmood en Katerine Duska. Het misschien wel bekendste voorbeeld is de winnares van 2012, Loreen, de Zweedse met Marokkaans-Berberse roots. Een traditioneel voorbeeld zijn de vele Griekse Cyprioten die Cyprus vertegenwoordigen. Het recentste voorbeeld van iemand met Griekse roots voor Cyprus is Tamta in 2019. Zij heeft ook Georgische roots.

Tot slot zijn er ieder jaar ook artiesten die een ander land dan het hunne vertegenwoordigen. Op dat vlak lijkt 2018 de kroon te spannen, met Alekseev, Eleni Foureira, Jessica Muscat, Jennifer Brening en Lukas Meijer.

Ook voor die jaren waren de mannen telkens in de meerderheid, hier kort wat cijfers:

 • 2019: 32 mannen, 27 vrouwen
 • 2018: 42 mannen, 29 vrouwen
 • 2017: 32 mannen, 28 vrouwen
 • 2016: 35 mannen, 27 vrouwen
 • 2015: 38 mannen, 28 vrouwen
 • 2014: 36 mannen, 28 vrouwen

Het lijkt er dus op dat 2020 het meest diverse Songfestivaljaar ooit is en de slogan Open Up helemaal waargemaakt wordt!

Advertentie