Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert academische conferentie over Songfestival

Wat we allemaal al wisten, is dat Rotterdam het 65e Eurovisiesongfestival zal organiseren in de Maasstad. Overal in de stad worden al voorbereidingen getroffen om deze editie van het Songfestival onvergetelijk te maken. Zo zal ook de Rotterdamse Erasmus Universiteit een academische conferentie organiseren over het Eurovisiesongfestival, die EURovision 2020 zal heten. Het is hiermee de eerste keer dat in een gaststad een academische conferentie over het festival wordt gehouden.

Tijdens EURovision 2020 zullen de thema’s muziek, identiteit, media en politiek met betrekking tot het Songfestival uitgebreid aan bod komen. De conferentie zal plaatsvinden bij de School of History, Culture & Communications op 6 en 7 mei 2020. Het nieuws werd via Twitter aangekondigd door Julian Schaap, universitair docent culturele sociologie, met de vraag aan geïnteresseerde onderzoekers uit verschillende disciplines een aanvraag met samenvatting in te sturen gerelateerd aan het Songfestival.

In de oproep krijg je al een goed beeld van de verschillende thema’s die graag tijdens de conferentie aan bod worden gebracht.

Aanmelden

Geïnteresseerde onderzoekers kunnen een aanvraag insturen naar [email protected]. Aan de aanvraag moet een samenvatting van maximaal 250 woorden worden toegevoegd van een potentiële paper. De samenvatting moet ook drie sleutelwoorden bevatten zodat alle aanvragen zorgvuldig kunnen worden geclassificeerd. Ook moet een korte biografie worden toegevoegd met naam, e-mailadres, institutionele aansluiting en positie. De aanmeldingen sluiten op 20 december 2019.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd krijg je hier voor 17 januari 2020 bericht van. De conferentie zal in totaal 80 euro kosten. Er zal ook voor een optioneel diner gezorgd worden tegen die tijd. Onderzoeks-, Master- en Filosofiedoctoraat studenten worden overigens ook aangemoedigd om deel te nemen, met de kans op gratis deelname.

Het Songfestival als academische studie

Natuurlijk is het Eurovisiesongfestival met een academische context niet nieuw. Academici die het festival gebruiken als bron voor een academische studie nemen elk jaar toe. Recente academische stukken zijn bijvoorbeeld: ‘Eurovision and Australia’, ‘A War of Songs’ en ‘Postwar Europe and the Eurovision Song Contest’. Hiermee werd al een interessant netwerk opgestart met internationaal en interdisciplinair onderzoek. Typische onderwerpen als sociologie, politiek, geografie, cultuur, talen, geschiedenis en muziek worden hier uitgebreid besproken.

Advertentie