ROTTERDAM 2020

Loting halve finales Songfestival 2020: alles wat je moet weten

Vandaag vindt in Rotterdam de zogenaamde allocation draw plaats, de loting voor de halve finales. Vanuit het stadhuis van Rotterdam zal elk land, behalve die van de Big 5 en gastland Nederland, een plaats in de eerste of tweede halve finale krijgen. Nederland zal tegelijk ook de startpositie loten voor de finale.

De drie presentatoren, Jan Smit, Edsilia Rombley en Chantal Janzen, zullen hun vuurdoop krijgen, en praten de loting aan elkaar. Tijdens deze loting, onder toezicht van Jon Ola Sand, zal ook de ceremonie plaatsvinden van de officiële sleuteloverdracht. De burgemeester van Tel Aviv zal symbolisch de sleutel overdragen aan die van Rotterdam.

Hoe verloopt de loting?

In het eerste deel van de loting krijgen de landen van de Big 5 en Nederland een plekje toegewezen om te bepalen in welke halve finale ze zullen meestemmen. Hierna is het de beurt aan de overige 35 landen. Elk land krijgt een halve finale toegewezen én weet ook ineens in welke helft van die halve finale het zal aantreden. Alle landen werden reeds verdeeld over vijf grote potten. Door middel van stempatronen in het verleden zorgt Digame, de partner voor de televoting van het Songfestival, voor deze groepering. Zo worden de landen evenredig verdeeld over de twee halve finales en probeert de organisatie het blokstemmen te vermijden.

Vanaf bekend is wie in welke halve finale is geloot, kunnen de delegaties zich beginnen voorbereiden. De exacte startvolgorde wordt later pas beslist door de producenten van het Songfestival in samenspraak met de EBU. Op onderstaande foto staan de landen in hun respectievelijke groep, met België in pot vijf.

Uitzending live te bekijken

De loting vindt, zoals eerder gezegd, plaats in het stadhuis van Rotterdam en zal integraal worden uitgezonden op de Nederlandse zender NPO1 vanaf 16.10 uur. Onze ploeg is ter plaatse en houdt jullie op de hoogte via onze sociale media. Voor diegenen die niet in de mogelijkheid zijn om voor de televisie te zitten, is er natuurlijk nog het officiële kanaal van het Songfestival op YouTube.

Advertentie