Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Na dubbele Poolse winst op JESF: welke landen deden het eerder?

Afgelopen zondag won Viki Gabor het zeventiende Junior Eurovisiesongfestival. Een hele prestatie op zich, maar des te meer omdat haar land Polen vorig jaar ook al won. De jonge zangeres speelde een thuismatch, en verzilverde voor het tweede jaar op rij een Poolse zege. De afgelopen jaren leek het op het (Junior) Eurovisiesongfestival als gastland moeilijk om opnieuw in de bovenste regionen van het scorebord te eindigen. Toch gebeurde het al verschillende malen in de Songfestivalgeschiedenis dat een land in eigen huis met de titel ging lopen. Een overzicht. (rbe)

In het jaar 1956 mocht Zwitserland het allereerste Eurovisiesongfestival organiseren. Het was de Zwitserse Lys Assia die met een van haar nummers Refrain met de winst aan de haal ging. Op deze manier werd ze niet alleen de eerste winnaar van het Songfestival, maar ook de eerste artiest die in eigen land kon winnen. Oorspronkelijk was het nog de bedoeling dat de deelnemende landen beurtelings de organisatie van de liedjeswedstrijd op zich zouden nemen. Daarom vond het Songfestival het jaar nadien niet in Zwitserland, maar in Duitsland plaats.

play

Zelfde gaststad

Het duurde tot 1969 vooraleer het gastland nog eens kon winnen. Spanje eindigde met Viva cantando in zijn hoofdstad Madrid op een gedeelde eerste plaats, maar wel met Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk werd na een loting Hilversum de gaststad voor het jaar nadien.

Slechts vier jaar later, in 1973, hield Anne-Marie David met het nummer Tu te reconnaîtras de trofee in Luxemburg nadat Vicky Leandros haar was voorgegaan. In 1978 en 1979 behaalde Israël zijn eerste twee overwinningen direct na elkaar. Door financiële problemen voor de Israëlische omroep moest het land verstek laten gaan voor een tweede organisatie. Nederland sprong in de bres om de organisatie in 1980 op zich te nemen. Dat was tot nu toe de laatste keer dat onze noorderburen het Songfestival mochten organiseren – in mei volgend jaar komt daar eindelijk verandering in.

play

Driemaal geen scheepsrecht?

Zoals velen weten, staat Ierland met zeven overwinningen voorlopig nog steeds op de eerste plaats qua aantal titels. Vier daarvan kwamen in de jaren ’90. Het land slaagde er van 1992 tot en met 1994 zelfs in om het Songfestival driemaal na elkaar te winnen. Noorwegen doorbrak de reeks in 1995 (met een Ierse violiste!), waarna Ierland in 1996 weer met de winst ging lopen.

play

Hoewel Ierland in 1994 het laatste land werd dat nog in eigen huis kon winnen, scheelde het de jaren nadien niet veel. Zowel in 1996, 1997 als 1998 werden respectievelijk Noorwegen, Ierland en het Verenigd Koninkrijk tweede als gastland. Zo is het al 25 jaar wachten tot het organiserende land nog eens op het hoogste schavotje komt te staan. Misschien maakt Nederland komend jaar wel een eind aan die vloek?

Advertentie