Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Negen vragen en antwoorden over afgelast Songfestival 2020

Het Eurovisiesongfestival 2020 gaat niet door, zo maakten de NPO en EBU bekend. Maar waarom wordt het afgelast, en wat met je al gekochte tickets? Op de officiële website van het Songfestival staan een heleboel vragen, die we hieronder vertaald aanbieden aan ons Nederlandstalig publiek.

1. Waarom wordt het Songfestival in Rotterdam afgelast?

De steeds grotere verspreiding van COVID-19 in Europa, en de door overheden van deelnemende omroepen opgelegde maatregelen, maken het onmogelijk om met het live evenement door te gaan zoals gepland.

2. Waarom wordt het Songfestival niet uitgesteld?

Er zal wellicht nog enkele maanden onduidelijkheid blijven over hoe de situatie in Europa evolueert. Op dit moment kan het niet gegarandeerd worden dat een evenement van deze grootte met zoveel deelnemers later dit jaar wél zou kunnen doorgaan. Dat zou ook betekenen dat de winnende omroep minder tijd heeft om zich voor te bereiden op de volgende editie.

3. Had het Songfestival niet zonder publiek kunnen doorgaan?

Nederlandse restricties op bijeenkomsten van grote groepen mensen en internationale verboden op reizen, maken het onmogelijk om het evenement zelfs zonder publiek te laten doorgaan.

4. Waarom wordt het Songfestival niet vanop afstand gehouden?

Het samenbrengen van delegaties, artiesten en fans op één plek zit in het DNA van het Songfestival, en bieden een gelijkwaardig platform voor alle deelnemers om samen op hetzelfde podium deel te nemen en er te schitteren. Onder de huidige extreme omstandigheden zou het Songfestival op een andere manier organiseren niet overeenkomen met de waarden en tradities van het evenement. Het unieke format van de wedstrijd maakt een ander realistisch alternatief onmogelijk. Er is daarom geen andere keuze dan de shows af te gelasten.

5. Zullen de al gekozen deelnemers hun liedjes volgend jaar kunnen brengen?

Dat wordt beslist binnen de Reference Group en de deelnemende omroepen. Een beslissing daarover wordt later gecommuniceerd.

6. Wat gebeurt er met mijn tickets?

Hierover ontvang je zo snel mogelijk informatie. Er wordt gekeken of kopers hun geld kunnen terugkrijgen, of of tickets geldig blijven voor volgend jaar. Zodra er meer duidelijkheid is, worden kopers per mail op de hoogte gebracht met verschillende opties, op hetzelfde e-mailadres waarmee ze hun tickets kochten.

7. Kan ik mijn geld terugkrijgen?

Op dit moment worden alle opties overwogen. Zodra er meer informatie is, zal dat terug te vinden zijn op officiële kanalen als Songfestival.nl. (En natuurlijk nadien hier ook op Songfestival.be, red.)

8. Wat met tickets die ik kocht via Ticketswap, AVROTROS of OGAE?

Daarvoor geldt hetzelfde als de ‘gewone’ kaartjeskopers: zodra er meer informatie is, verschijnt die op Songfestival.nl en krijg je een e-mail met opties.

9. Zijn er al data voor het Songfestival 2021?

De EBU, NPO, NOS, AVROTROS en de stad Rotterdam blijven praten over de mogelijkheid om in 2021 daar te organiseren. Het is momenteel te vroeg om details over het Songfestival 2021 bekend te maken.

Advertentie